Florapodium

en nl

  Deze maand bij FloraPodium

   

  Albuca spiralis 'Frizzle Sizzle'

  Kalender

  De Albuca Spiralis ‘Frizzle Sizzle’ is beschikbaar van begin mei tot eind juli.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  ‘Frizzle Sizzle’… alleen de naam al heeft iets aantrekkelijks. Dit leuke plantje geeft fris gele bloemetjes en verspreidt een heerlijke citroenachtige geur. Maar met haar mooie gekrulde bladeren steelt zij pas echt de show. In de spotlight deze maand; Albuca Spiralis ‘Frizzle Sizzle’. Wij gingen op bezoek bij kweker Vreugenhil Bulbs en Plants.

   

  Krullende bladeren

  “Wat is dat nou voor iets geks?”, was onze reactie toen wij bij de kweker kwamen. “Is dit zo veredeld?” was onze tweede vraag. De krullen van deze schoonheid zijn zo bijzonder, hier wilden wij natuurlijk alles over weten.

  Van nature krult dit blad niet zo. Inderdaad, een veredelaar heeft deze Albuca veredeld op deze manier. Hoe meer licht ze krijgt, hoe beter haar blad krult.

  Een Zuid-Afrikaanse connectie heeft dit product aanbevolen bij Vreugdenhil. En omdat deze kweker gespecialiseerd is in de teelt van bol en knolgewassen, en daarbij een heel leuk Afrikaans concept heeft opgezet, paste deze schoonheid uitermate goed in het assortiment. Volgens de kweker is de ‘Frizzle Sizzle’ een uniek product dat helaas nog weinig bij de bloemisten in de winkels te vinden is!

   

  Afrikaanse roots

  De roots van de ‘Frizzle Sizzle’ liggen in Afrika. Vreugdenhil Bulbs & plants teelt haar onder het merk African Breeze. Onder dit merk vallen diverse producten die van origine uit Afrika komen. In totaal vallen er acht producten uit het assortiment van Vreugdenhil onder het African Breeze merk: Ornithogalum Dubium, Ornithogalum Thyrsoides, Scilla Peruviana, Ensete Maurelli, Albuca Spiralis 'Frizzle Sizzle', Lachenalia en Pennisetum. Dit zijn allen bol en knolgewassen.

  Het merk African Breeze heeft een frisse uitstraling en is met haar felle kleuren te herleiden naar de oorsprong van het kleurrijke Afrika. Het concept is aangevuld met mooie gekleurd verpakkingsmateriaal en leuke bijpassende potten.

   

  WNF

  In totaal teelt het bedrijf wel 900 verschillende soorten planten. Een grote kwekerij met een breed assortiment dus! De Amaryllissen worden in het najaar in Zambia geteeld. Hier is het klimaat heel gunstig om deze bollen te telen.  Om de connectie met Afrika te vergroten, steunt de kwekerij de Carnivoren in Zambia met het Zambian Carnivore Programme. Het Zambian Carnivore Programme (ZCP) ondersteunt en beschermt alle grote carnivoren in Zambia. Ook is het opleiden en begeleiden van de lokale bevolking van groot belang. Door scholing van de lokale bevolking proberen ze iedereen er bewust van te maken hoe belangrijk de dieren zijn voor Zambia. Dit gaat in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Een deel van de winst gaat daarom altijd naar dit project toe. Het doel is om dit jaar 10.000 euro aan het fonds te kunnen overmaken!

  logo vreugdenhil

  Verzorging

  Oorspronkelijk groeit de Albuca rondom Kaapstad, Zuid-Afrika en in de woestijn van Namibië. Het is daarom ook goed te verklaren dat ze weinig water nodig heeft. Ideaal voor een warme huiskamer met veel licht, waar dan ook ter wereld! Als je haar één keer per twee weken water geeft, is dat meer dan genoeg! Ze kan zowel binnen als buiten neergezet worden. Let echter wel op met nachtvorsten want deze dame is erg kieskeurig en kan minder dan 5 graden Celsius niet verdragen.

  In de woestijn groeit de plant op het moment dat de eerste regen valt. Vergelijk dat met de herfst in Nederland. In de winter groeit de plant verder zodat ze in de lente kan gaan bloeien. Daarna doet ze niks meer in de zomer. Het is dan te heet in de woestijn om te bloeien. Wil je het plantje opnieuw in bloei krijgen? Geef dan geen water in de zomer en boots de droge periode van de woestijn na. Als ze het dan naar haar zin heeft, vermeerdert ze zich vanzelf.

  Image
  Image
  Image

  De teelt

  Het bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van bol en knolgewassen. Rob Klop, verkoper van het bedrijf, nam ons mee op avontuur door hun teelt. Twee van de vier locaties hebben we gezien. In de kas wordt op grote schaal verschillende soorten bol en knolgewassen in pot geteeld. Naast hun eigen locaties, heeft het bedrijf nog drie partners. Samen goed voor acht kassen prachtige teelt.

   

  Bolgewas

  De Albuca Spiralis is een bolgewas en wordt geteeld in het Westland. Tijdens onze tour maakte we kennis met Gert. Gert teelt de Albuca Spiralis en vertelde vol passie en enthousiasme over deze krullebol. Het gewas wordt nu sinds een jaar of vijf geteeld en blijft heel exclusief, omdat ze niet in grote getallen geteeld wordt. De kweker zelf is vooral gek op het blad. Het komt niet vaak voor dat de bloem zelf onder doet aan het mooie blad. Dit maakt de ‘Frizzle Sizzle’ echt bijzonder. Hoe meer licht ze krijgt, hoe beter haar bladeren krullen.

   

  Automatisering

  In het bedrijf werken in de rustige perioden rond de 140 mensen. In de drukke perioden voor Kerst, als de Amaryllis haar piekmoment kent, werken er ongeveer 350 mensen. Je zou verwachten dat in een dergelijk groot bedrijf alles zoveel mogelijk geautomatiseerd wordt, maar dat is dus niet het geval. Er wordt juist vakkundig gewerkt en alle planten worden nauwkeurig bekeken en bewerkt. Zo moeten de planten aan allerlei kwaliteitseisen voldoen. 

   

  Labels, keurmerken en FSI

  Alle producten van het bedrijf worden ook onder het Decorum label verkocht. Decorum Plants & Flowers is een telerscoöperatie met meer dan 50 leden. Samen brengen deze kwekers meer dan 4000 producten op de markt onder de merken Decorum en Feel Green. Decorum staat voor kwaliteit, duurzaamheid en innovatie.

  Op het gebied van duurzaamheid laat het bedrijf zich ook keuren. Zo dragen zij het MPS SQ keurmerk en het GLOBAL GAP keurmerk. Voor MPS GAP zijn eisen geformuleerd voor de productie op het gebied van traceerbaarheid, milieu, veiligheid en hygiëne. Beide keurmerken staan hoog aangeschreven in de industrie en vallen in het mandje van FSI: Floriculture Sustainability Inititative. Dit initiatief brengt de hele keten van de bloemenindustrie bij elkaar en werkt samen om de duurzame werkwijze te verbeteren en een positieve verandering in de duurzame productie en handel te stimuleren. Op hun website beoordelen zij de verschillende keurmerken die er zijn om de standaard in de markt aan te kunnen tonen.  

   

  FloraPodium, 10 juni 2019

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube