Florapodium

en nl

     

    FloraPodium Goes Green

    Deze week hebben wij speciaal voor u de ‘FloraPodium Goes Green’ week georganiseerd. In deze week zetten wij negen ondernemers en hun bedrijf in de spotlights. Deze negen enthousiaste ondernemers hebben allemaal hun eigen reden om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Zij deelden hun verhaal met FloraPodium!

    FloraPodium is er om vakspecialisten te verbinden, inspireren en verrassen door het showcasen van exclusieve en bijzondere sierteeltproducten. Door een selectie te maken van exclusieve en bijzondere producten, hopen we de vakspecialisten er toe te bewegen elkaar zowel digitaal als persoonlijk te ontmoeten op het FloraPodium. Een podium dat dient als etalagefunctie voor de vele specialiteiten die de sierteeltsector kent.

    De vraag naar duurzame producten neemt steeds meer toe. Zowel bij de consument als in de zakelijke markt, maar ook binnen de sierteeltsector. Wij zetten daarom deze week een aantal duurzame en biologische bedrijven in de spotlights, om u te enthousiasmeren en informeren over dit mooie én belangrijke onderwerp.

    We maken bewust het onderscheid tussen duurzaam en biologisch, omdat dit nog eens voor verwarring kan zorgen. Deze twee begrippen worden namelijk vaak ten onrechte als synoniem voor elkaar gebruikt. Bij duurzaam ondernemen is de balans tussen People (mensen), Planet (milieu) en Profit (winst) belangrijk. Bij de bedrijfsvoering wordt er rekening gehouden met de effecten op medewerkers, milieu en maatschappij, maar is het maken van winst net zo belangrijk voor het voortbestaan van het bedrijf. Dit betekent niet dat een bedrijf biologisch is. Een biologische kwekerij bijvoorbeeld, dient aan een aantal strenge milieueisen te voldoen. Zo mogen er bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt worden om de teelt te bevorderen. Binnen de EU worden de biologische producten gekenmerkt aan het biologische keurmerk dat door Skal wordt gecontroleerd. Biologisch is een beschermde naam, producten die dit keurmerk niet dragen mogen niet als biologisch verkocht worden.

    U vindt verder alle informatie over de verschillende keurmerken die betrekking hebben op de verhalen die de ondernemers met ons delen.

    Image

    Keurmerken

    Een duurzaam of biologisch product kenmerkt zich vaak met een keurmerk of certificaat. Er worden regelmatig nieuwe keurmerken gelanceerd. Elk keurmerk heeft zijn eigen eisen waaraan voldaan moet worden als bedrijf, voordat dit keurmerk gedragen mag worden.

    Deze week komen verschillende keurmerken aan bod. Wij geven u daarom een korte uitleg over de keurmerken die betrekking hebben op deze ondernemers.

    Biologisch
    ‘Biologisch’ is een beschermde naam. Ieder Nederlands bedrijf dat biologische producten wil produceren, verhandelen of opslaan moet in het bezit zijn van het EU-biologische keurmerk. Dit certificaat krijgt een onderneming niet zomaar. Het bedrijf dient aan hele hoge milieueisen te voldoen voordat het hiervoor in aanmerking komt. Deze eisen worden bepaald door de Nederlandse overheid en de controle hierop vindt plaats door de onafhankelijke instantie Skal. Biologisch telen is in het kort gezegd: “zo natuurlijk mogelijk telen”. Zo mag er bijvoorbeeld in de tuinbouwsector absoluut geen gebruik gemaakt worden van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen.

    Benefits of nature
    Benefits of Nature berekent en verbetert de footprint van bedrijven en hun producten in de internationale land- en tuinbouw. Een footprint is een manier om te zien wat de impact van iets is op het milieu. Bij Benefits of Nature wordt de milieu-impact op maar liefst drieëndertig verschillende factoren berekend.

    MPS A+
    Er zijn geen absolute eisen binnen dit keurmerk. Het keurmerk geeft aan hoe de teler relatief scoort, ten opzichte van anderen op de aspecten mest, bestrijdingsmiddelen, energie en afval. MPS A+ is de hoogst mogelijke score van de van de MPS ABC reeks.

    MPS-ProductProof
    MPS-ProductProof toont aan dat bepaalde werkzame stoffen ontbreken in sierteeltproducten. Dit gebeurt met behulp van registratie van gewasbescherming en onafhankelijke monsterafnames. Binnen 24 uur kan er worden aangetoond dat bepaalde werkzame stoffen niet zijn gebruikt in de teelt.

    MPS GAP
    Voor MPS GAP zijn eisen geformuleerd voor de productie op het gebied van traceerbaarheid, milieu, veiligheid en hygiëne. Als je MPS GAP gecertificeerd bent, dien je bijvoorbeeld iedere dag je gewasbeschermingsmiddelverbruik bij te houden en daarbij ook op welke manier  medewerkers met gewasbeschermingsproducten en meststoffen omgaan.

    MPS Quality
    MPS Quality zorgt voor duidelijke en betrouwbare productinformatie. Hierdoor weten de klanten en consumenten dat het product aan de strenge kwaliteitseisen voldoet.

    MPS Socially Qualified
    Dit keurmerk staat voor goede arbeidsomstandigheden. Dit certificaat is gebaseerd op de universele rechten van de mens en de gedragscodes van vertegenwoordigende lokale organisaties. Maar ook de afspraken van de International Labour Organisation (ILO) zijn hierin opgenomen.

     

    Image

    Maandag

    Dinsdag

    Woensdag

    Donderdag

    Vrijdag

    Contact

    Legmeerdijk 313
    1431 GB Aalsmeer
    Tel.: +31 (0)297 386 116
    The Netherlands

    Follow us

    facebook witfacebook

    instagram overinstagram

    icons8 pinterest 48

    pinterest

    icons8 youtube 48

    YouTube