Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  Zinnia 'Lime Orange'

  Kalender

  De zinnia is van begin juni tot de tweede week van september beschikbaar.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  In een klein plaatsje in het westen van Nederland heeft Kees zijn kwekerij (C.N. van Beek). Kees is een hardwerkende kweker. Samen met Joop, zijn enige vaste medewerker, produceren en verwerken zij de gehele teelt. Alle uurtjes, liefde en passie verdwijnt in de producten. Er is geen tijd voor social media of andere marketing, waardoor er weinig op internet te vinden is over hem. Wel heeft Kees prachtige seizoensgebonden producten, die zeker de moeite waard zijn om eens uit te lichten. Ons FloraPodium team ging dan ook vol enthousiasme op pad om meer te weten te komen over deze gepassioneerde kweker en zijn producten.

   

  Kleurrijke bende

  Ook al heeft Kees het momenteel razend druk, toch maakte hij graag even tijd voor ons en nam ons mee op tournee door zijn bedrijf. Aangekomen bij een veld vol bloeiende zinnia’s kregen wij het gevoel een enorm grote snoepwinkel binnen te lopen. Een enorme mix aan felle kleuren staarden ons aan en vroegen stuk voor stuk onze aandacht. Het is dan ook niet voor niks dat zinnia’s erg geliefd zijn bij vlinders. Daarnaast hebben deze vrolijke bloemen veel nectar en zijn daarom erg aantrekkelijk voor bijen.

  De zinnia is familie van de aster en behoort tot de familie Asteraceae. In tegenstelling tot de aster is de zinnia eenjarig en wordt ze elk jaar opnieuw gezaaid. De plant is warmte minnend, dat betekend dat ze graag een zonnetje wil zien. In Nederland bloeit ze dan ook tijdens de warmste maanden van het jaar, juni tot en met september. Door de grote penwortels weet de plant in de veengrond op 60 cm diepte water uit de grond te halen. Kees hoeft alleen in het begin van de kiemperiode wat water te geven, daarna haalt de bloem zelf haar water uit de grond en hoeft Kees er eigenlijk niks meer aan te doen qua water.

  In Nederland zijn droge zomers niet perse gegarandeerd. Bij een nat seizoen krijgen de planten sneller last van schimmels. Omdat Kees ook een gedeelte van zijn teelt in de kas teelt, heeft hij altijd productie.

   

  Uniformiteit

  De meeste kwekers streven altijd naar de perfecte uniformiteit. Alle planten en zaadjes worden zo goed mogelijk uitgeselecteerd, zodat er uniforme partijen ontstaan. Bij zinnia’s is dit onmogelijk. Elke bloem is anders. Als hij ze zaait is het een verrassing welke soorten er uit komen.. Dubbelbloemige, enkelbloemige en alle andere verassingen groeit op het veld. Dat maakt de zinnia als bloem daarbij ook juist ontzettend leuk. Geen enkele bloem is hetzelfde. Bij de zinnia hoef je duidelijk niet te streven naar perfectie, althans niet in de vorm van mooie gelijke geboste handel.

   

  Lime kleurig

  Tussen al die fantastische fel gekleurde bloemen is daar opeens een bedje met zachte lieflijke pastelkleurige zinnia’s. De snoepwinkel voor de iets minder zoetekauwen. Zinnia Lime Green, Lime Orange en Lime Red zijn de pastelkleurige soorten. Maar ook in deze soortjes is geen enkele bloem hetzelfde. Lime Orange is bij een eerste oogopslag meteen favoriet bij ons. Dit soort is een afstammeling van de Lime Green en Lime Red en is pas sinds dit jaar bij Kees in productie. Vorig jaar is het soort Lime Orange nieuw op de markt gekomen. Voor wie eens iets anders wilt, is dit soort echt een aanrader! De blaadjes zijn aan de onderkant lime groen, en kleuren bovenop bijna goudkleurig oranje. De zinnia’s zorgen bij voorbaat voor een mooi feestje op tafel, in je boeket of in een vaas.

  De teelt

  Kees was nog heel jong toen hij al meedraaide in het bedrijf van zijn vader. Na de tuinbouwschool heeft hij zich volledig op het kwekersvak gestort. Nu is hij trotse eigenaar van het bedrijf van zijn bedrijf in Roelofarendsveen. Deze plaats wordt ook wel de bloem van de Randstad genoemd. Hij draait eigenlijk het hele proces alleen, samen met Joop. Alleen in de zomermaanden krijg hij wat versterking van zijn zoon Tim en nichtje Eline.

   

  Buitenteelt

  Op twee hectare grond buiten en een halve hectare kas, wordt alles georganiseerd. De zinnia’s zelf worden zowel buiten als binnen geteeld. Gelukkig is de zinnia over het algemeen een heel makkelijk gewas. De aller eerste scheuten in juni moeten heel af en toe geholpen worden als er wat luisjes gespot zijn. Er zijn dan nog te weinig natuurlijke vijanden te vinden in de omliggende grasborders, maar voor de rest zorgt dit mooie product helemaal voor zichzelf. Omdat Kees op een goede en duurzame manier kan telen, is hij MPS A+ gecertificeerd.

   

  Kleine producten

  De uitdaging zit voor Kees in de teelt van de kleine producten. Hij teelt zowel Veronicastrum, chrysanten, Zinnia’s, Anemone japonica, tulpen, Ageratum en andere kleine groepen producten. Allemaal alleen in de seizoenen waarin ze ook in de natuur groeien. Het kleinschalig telen van deze producten maakt voor hem de teelt leuk. Zijn werk is elk seizoen anders. Daarbij wil hij graag kleinschalig blijven om zo zijn klanten per bosje te kunnen blijven bedienen.

   

  FloraPodium, 01 augustus 2019

  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube