Florapodium

en nl

  Deze maand bij FloraPodium

  Bromelia Ananas

  Kalender

  De Bromelia Ananas is het hele jaar door beschikbaar.

   

  Image

  In de schijnwerpers

  Wie zin heeft om het voorjaar in huis te halen, moet zich eens verdiepen in de bromelia. Deze vrolijk gekleurde plantenfamilie is makkelijk in de omgang en zorgt voor een frisse en tropische sfeer in de woonkamer. We kwamen bij Siegfried voor een interessante rondleiding door hun bedrijf, zodat we meer te weten kwamen over een heel bekende trendy kamer- en patioplant: de Bromelia ' Corona' .

   

  Bromeliafamilie

  Met bromelia’s creëer je een stukje tropisch regenwoud in je eigen huis. Het zijn stoere, vrolijke  planten om naar te kijken. De gekleurde bladeren zijn de schutbladeren en blijven vaak 3 tot 6 maanden goed!  De bloemen zelf zijn heel klein en vaak al uitgebloeid of niet zichtbaar, deze hebben geen sierwaarde. Sommige soorten bromelia’s groeien op de grond  (terrestrische planten), andere soorten groeien aan bomen (epifytische planten). De bladeren fungeren als kleine gootjes die het water in een regenbui opvangen. De meest bekende soorten uit de bromeliafamilie (Bromeliacea) zijn de: Vriesea, Guzmania, Tillandsia, Aechmea, Multiflower en de Ananas.

   

  Ananas 

  Ananas is de enige bromelia met een eetbare heerlijke zoete vrucht. De Bromelia Ananas, die we uitlichten, is een siergewas met een kleinere vrucht. Ananas Pacifico is een soort met een rodere vrucht. Deze Ananas is niet geteeld voor consumptie, dus ervan proeven kan je beter niet doen!

   

  De snurkplant die ‘Viral’ ging.

  De ananasplant geeft ’s nachts zuurstof in plaats van overdag. De sierlijke, prettig ruikende plant staat daarom ook wel bekend als de ‘anti-snurk-plant’. Toen dit vorig jaar bekend werd, ging de plant van de Bromelia Specialist,  in het bekende gouden potje, in een rap tempo het internet rond via Lad Bible en is ondertussen 59.000 keer geliked op Facebook. Het bericht ging zoals we noemen ‘Viral’. De ananasplant was op dat moment niet aan te slepen. Voor de kwekerij heel gunstig, deze leuke decoratieve plant werd hierdoor namelijk meteen een stuk bekender.

   

  bromelia specialist logo

  Verzorging

  De bromelia’s komen voornamelijk uit Brazilië, rondom de Amazone. Ze houden van een lichte standplaats, maar niet van direct zonlicht. Plaats de Ananas dus op een goed verlichte plek in de woning waar de middagzon vermeden kan worden. De ideale kamertemperatuur is tussen de 16 en 21 graden.

  Geef deze plant water in de kelk, dit is het hart van de plant waar de bloem uit groeit. Vanuit dit hart voedt de plant zichzelf. Zodra het water niet meer zichtbaar is dient dit aangevuld te worden. Bromelia ’s vragen een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Ze vinden het heerlijke als je af en toe voorbij komt met een plantenspuit.

  De moederplant bloeit maar 1 keer, maar die bloeiperiode duurt dan ook van drie maanden tot een half jaar. Daarna maakt de plant nieuwe scheuten die weer opnieuw kunnen gaan bloeien. Dit is ook bij de ananasplant zo. Rottend fruit scheidt ethyleen uit. Plaats dit een poosje in het hart van de plant en trek een plastic zak over de plant zodat de stoffen niet gemakkelijk weggaan. Dit is het geheim om de plant weer sneller te laten bloeien.

  Image
  Image
  Image
  Image

  De teelt

  Veel in het bedrijf is geautomatiseerd, maar het menselijke oog blijft heel erg belangrijk. Zo loopt er dagelijks een teeltspecialist door de gewassen om te controleren of de teelt volgens plan verloopt. De ervaren kwekers, gedreven orderverwerkers en enthousiaste verkopers doen er alles aan om de hele wereld enthousiast te maken voor de boeiende bromelia plant. Zoals het bedrijf zelf zegt: “We leven hier op bromelaïne”.

   

  Samenwerking met drie partners

  De Bromelia Specialist bestaat nu 10 jaar. In werkelijkheid is dit een verzamelnaam voor een groep specialisten waarvan sommige kwekerijen al 2 of 3 generaties lang bromelia’s kweken. De groep bestaat uit drie kwekers: LKP plants, Bunnink Vriesea en Tobias Bromelia’s. Samen bezitten zij 25 hectare grond. Ze zijn de samenwerking aangegaan om de krachten te bundelen waardoor ze in staat zijn een totaalconcept te kunnen leveren. Zo wordt er met klanten meegedacht over styling en concepten.

   

  Duurzaamheid

  Waar sommige bedrijven veelvuldig gebruik maken van de tuinslang, maakt de Bromelia Specialist gebruik van een heel ander soort slang: de ringslang. Niet om water te geven, maar om ongedierte tegen te gaan. Na een muizenplaag een aantal jaar geleden, heeft het bedrijf er voor gekozen om een biologische bestrijder in te zetten. Sinds het vrijlaten van de 50 ringslangen hebben ze nooit meer een muis gezien. Ook de slangen lijken verdwenen, maar doordat ze wel eens een stuk vel vinden, weten ze dat ze er nog zijn.

  Het inzetten van biologische bestrijding en op een zo duurzaam mogelijke manier telen, vindt het bedrijf belangrijk. Niet alleen uit noodzaak, maar voornamelijk door hun passie voor de natuur en het welzijn van mens en dier. Zo wordt er al jaren water opgevangen en opnieuw gebruikt. De stikstof uitstoot is geminimaliseerd en de verpakkingen voor tuincentra en groothandel gebeurt in zo min mogelijk plastic, maar liever in karton. Het bedrijf is dan ook niet zomaar in het bezit van een aantal mooie certificeringen.

  • MPS productie                         - minimalisatie afvalstoffen
  • MPS socially qualified           - social ondernemerschap
  • MPS GAP                                    - tracability van producten
  • MPS product proof                - transparantie in middelen gebruik
  • Eén locatie is reeds al milieukeur gecertificeerd

   

  Veredeling

  De Bromelia Specialist werkt samen met bromelia veredelaars wereldwijd. Tevens dragen ze zelf ook bij aan het ontwikkelen van vernieuwingen binnen het assortiment. Het doel hiervan is om de behoefte vanuit de markt te vertalen richting de veredelaars, maar ook om nieuwe producten in beeld te brengen voor hun klanten.

  Veredelen en nieuwe soorten in de markt zetten, gaat niet heel snel. Het duurt al een jaar voordat er een stek gegroeid is. Na de stek duurt het zeker nog eens 100 dagen voordat de planten verkocht kunnen worden.

   

  Bijzondere concepten

  De Bromelia Specialist streeft ernaar maatwerk te leveren voor hun klanten. Dit gebeurt door een team dat volledig ingezet wordt om nieuwe stijlen te ontwikkelen en kan hierdoor elke klant een passend eigen concept aanbieden.

  Met het evenement “Kom in de kas” stelt het bedrijf zich open voor de consument. In een weekend trekt het bedrijf zo een 15000 bezoekers aan. Er is volop gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen en om meer te weten te komen over het product en de teelt.  

   

  FloraPodium, 10 februari 2020

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube