Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  'Wedding & Events'

  Inspiratie Pagina

  Op deze pagina geven wij u steeds een klein inkijkje in de wereld van de Wedding en Events bloemen. Dit kan op verschillende manieren; een bijzonder product waarvan we vinden dat deze bijzonder geschikt is voor evenementen, maar ook wetenswaardigheidjes en nieuwtjes, en vooral ook foto’s van bloemenarrangementen en decoraties ter inspiratie. Heeft u iets bijzonders gezien of gemaakt en wilt u het met ons delen? Stuur dan uw foto’s naar: info@florapodium.com.

  Image
  Image

  Madiba®

  Een aantal weken geleden hebben we al een keer kennis mogen maken met de Madiba® Yelow Bokaa op het FloraPodium. Iedereen was heel enthousiast over deze vrolijk, felgekleurde bloem. Een interessant product, dat heel geschikt is voor in boeketten. De Madiba lijn kent ongeveer 16 soorten, die allemaal beschikken over een hoog aaibaarheidsgehalte en extreem lange houdbaarheid.

  We trokken naar het zuiden van het land waar we samen met trademarketeer Gerben van der Vlist twee van de drie Madiba kwekerijen bezochten.

   

  Madiba

  Madiba is de bijnaam van Nelson Mandela. Hiernaar zijn de Madiba bloemen dan ook vernoemd. Nelson Mandela heeft voor gelijkheid gezorgd in heel Afrika en heeft daarmee verschillende mensen bij elkaar gebracht. Zijn positieve uitstraling wordt vertaald in de verschillende kleuren en bloemen van Madiba.

  De cultivarnaam van de soorten zijn vernoemd naar dorpen in Tanzania, waar ook de stekken gemaakt worden.  De Madibagroep steunt de Stichting Sengerema, die kansarme Tanzaniaanse jongeren de mogelijkheid biedt om zich te ontwikkelen. Vaak hebben ze door geldgebrek hun opleiding moeten afbreken. De stichting geeft ze opnieuw scholing en de mogelijkheid voor microkrediet als ze een goed plan hebben voor een eigen bedrijfje. Inmiddels hebben ruim 800 jongeren opleidingen gevolgd en zijn er mede dankzij onze steun meer dan 300 nieuwe bedrijfjes door jongeren gestart in Tanzania.

   

  John van de Westeringh, van kwekerij Westeringh Flowers, is de grondlegger van de Madiba soorten. Ongeveer zestien jaar geleden heeft hij samen met veredelaar Dekker Chrysanten de Madiba geïntroduceerd. Momenteel teelt hij de Madiba samen met Kees de Jongh, van Bloemenkwekerij Kees de Jongh en  Maurice van Tuijl, van kwekerij De Monnikenwaard. Gerben zorgt voor een strakke planning en ontzorgt de kwekers door een groot deel van de verkoop op zich te nemen en beheert hij de klantrelaties. Op deze manier kunnen de drie kwekers optimaal aansluiten op de vraag van de markt en zelf zoveel mogelijk met de teelt zelf bezig zijn. Want dát is waar hun passie ligt.

  Madiba vs Santini

  Ondanks dat de bloemen worden geveild onder de Santinigroep zijn er een aantal grote verschillen waardoor de Madiba echt een onderscheidend product is. Gerben zou dan ook het liefst een eigen veilgroep willen.

  Een Madiba heeft minimaal 30 bloemknoppen op een tak, een Santini heeft meestal 8 tot 10 bloemknoppen. De bloemen van de Madiba zijn maximaal 2cm groot, die van een Santini zijn veel groter. Een Santini heeft vaak één hoofdknop boven op de steel met een aantal zijtakken. De Madiba heeft echt een tros bloemen bovenin de steel.

  Dit maakt de Madiba dan ook heel geschikt om in boeketten te gebruiken. Ze is verkrijgbaar in vele verschillende vormen en kleuren, waardoor er voor elk boeket een passend soort is. Daarbij heeft de Madiba ook wel echt dé x-factor wat betreft haar lieflijke uitstraling! Het is een lief, schattig bloemetje om te zien.

   

  Teelt

  De stekken van de Madiba worden gemaakt door veredelaar Dekker Chrysanten in Tanzania, waar alle omstandigheden ideaal zijn voor de eerste groei.

  Als de stekken ongeveer 10cm zijn, komen ze bij de kweker en worden ze in de volle grond gepoot. Na het aanpoten duurt het ongeveer 8 weken voordat de bloemen gesneden worden. Het vak wordt dan in een keer leeg gesneden. Dit maakt de planning van Gerben ook zo belangrijk. Per week worden er zo’n zeven kappen gesneden. Een week later de volgende zeven. Door de strakke planning sluit de teelt van de drie kwekers ontzettend nauw aan en kunnen ze wekelijks hun gehele assortiment aanbieden en direct inspelen op de vraag uit de markt.

   

  FloraPodium, 30 september 2021

  Image
  Image
  This image for Image Layouts addon

  'White Kerio'

  Deze spin vormige bloem zou een prima vervanger voor een Matrecaria kunnen zijn in een boeket. Matricaria wordt zeer veel gebruikt in boeketten. Kerio white heeft een vergelijkebare uitstraling maar met een zeer sterke houdbaarheid, uniformer en stevige stelen om mee te werken.

  This image for Image Layouts addon

  'Green Brits'

  Een exclusief product omdat er geen andere enkelbloemige Chrysant of Santini beschikbaar is in deze vorm. Madiba® Brits green beschikt net als alle andere Madiba® rassen over de bekende sterke eigenschappen.

  This image for Image Layouts addon

  'White Obizo'

  Een fantastische kleur die geen wit en geen groen is, maar je kunt het omschrijven als mint/lime. Deze zachte tint is ideaal te combineren met andere producten. Madiba® Obizo beschikt net als alle andere boeketten over sterke takken en bloemen die zeer goed te verwerken zijn.

  This image for Image Layouts addon

  'Yellow Bokaa'

  Yellow Bokaa is een mooie toevoeging aan de Madiba familie. Yellow Bokaa is de allereerste anemoonvormige Madiba een intens zwart hart wat omringd wordt door gele bloemenlinten. Hierdoor lijkt het net een mini zonnebloem!

  This image for Image Layouts addon

  'Pink Tyolo'

  Tyolo pink is een allround Madiba® soort met een fijne kleuren combinatie. De mooie vol roze kleur ontbrak nog in het sortiment. Met de komst van deze pompon/deco kunnen de kwekers elke gewenste kleur leveren.

  This image for Image Layouts addon

  'Bronze Baylo'

  Intens donkere 2 kleurige pompon. Het grote aantal bloementjes per tak geeft de juiste vulling in najaar sferen.

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us