Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  Scadoxus

  Kalender

  Scadoxus is beschikbaar van januari tot juni.  

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Toen we de kas binnenstapten bij Kings Art Flowers, werden we overweldigd door een gevoel van exclusiviteit en bewondering. René en Sylvia Koning zijn de trotse telers van Scadoxus, ook wel bekend als de 'poederkwast' in het Nederlands. Scadoxus is een uiterst exclusieve bloem, die lang niet iedereen kent. René en Sylvia namen ons mee op ontdekkingsreis door hun kas.

   

  Kings Art Flowers

  Kings Art Flowers heeft een rijke historie die teruggaat tot 1954, toen René's vader begon met fruitteelt, later overging op groenten en uiteindelijk Freesia teelde. Twintig jaar geleden zag René zijn kans schoon om de teelt van Scadoxus over te nemen van een kweker die ermee wilde stoppen. Het was liefde op het eerste gezicht. Deze prachtige bloem, zo exclusief en uniek, was precies wat René wilde kweken.

  Scadoxus
  Scadoxus vindt haar oorsprong in Zuidoost-Afrika, waar ze in het wild groeit. René en Sylvia kweken verschillende soorten Scadoxus, waaronder ‘Blitz’, ‘Torch’, ‘King of Orange’ en ‘Flame’. Het teeltseizoen voor Scadoxus loopt van januari tot juni.

  De teelt van Scadoxus is niet heel eenvoudig. Van het vermeerderen van bollen tot het oogsten van de bloemen, elke stap vereist tijd en expertise. Het proces begint met het vermeerderen van bollen uit schubben, waarna het vijf jaar duurt voordat de eerste bloemen kunnen worden geoogst. Elke bol geeft slechts één bloem per seizoen, daarbij heeft hij gemiddeld 20% uitval, waardoor de teelt een kostbare aangelegenheid is. De gehele teelt gebeurt met de hand; niet alleen het oogsten, maar ook het sorteren en het klaarmaken van de bloemen voor de verkoop.
  Het blad blijft zo lang mogelijk aan de plant, omdat de bol hieruit energie put om te groeien. Ongeveer drie maanden voor de nieuwe bloei wordt het blad verwijderd, zodat alle energie naar de bloem gaat. Na vier seizoenen worden de bollen geoogst, de wortels verwijderd en de grond gestoomd. De bollen worden vervolgens gekookt en klaargemaakt om opnieuw gepoot te worden.

  kings art flowers

  De teelt

  Duurzaamheid

  De teelt van Scadoxus kent haar uitdagingen, waaronder de dreiging van bolmijt. René en Sylvia proberen dit probleem op biologische wijze aan te pakken door gebruik te maken van schelpenpulp als natuurlijke remedie.
  Duurzame warmte is een belangrijk aspect van de kwekerij. Een innovatief systeem maakt gebruik van de vergisting van organisch afval, waarbij methaan wordt geproduceerd en vervolgens verbrand door een warmte kracht centrale om warmte en stroom te genereren. De warmte wordt gebruikt om de kas te verwarmen, terwijl de stroom terug wordt geleverd aan het net.

   

  Verzorging

  Scadoxus, met haar unieke schoonheid en langdurige bloeitijd, is een favoriet voor plukboeketten en vaasarrangementen. De ideale bewaartemperatuur in het logistieke proces is 7 graden Celsius. Eenmaal op de vaas bloeien ze het beste op kamertemperatuur. Net zoals de meeste bloemen gedijt Scadoxus het best in een schone vaas met snijbloemenvoedsel of een druppeltje chloor tegen de bacteriegroei in de vaas. Het verwijderen van uitgebloeide bloemen stimuleert de groei van nieuwe bloemen.

  René en Sylvia stralen enthousiasme uit voor hun vak. Ze houden van het gewas en omarmen de uitdagingen die het met zich meebrengt. Het zien veranderen van het gewas en de dankbaarheid van een lang vaasleven zijn slechts enkele van de vele aspecten die het kweken van Scadoxus zo speciaal maken. Met hun unieke product leveren ze een waardevolle bijdrage aan de bloemensector.

   

  FloraPodium, 21 maart 2024

  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube