Florapodium

en nl

    Deze week bij FloraPodium

    Asclepias incarnata ´Soulmate´

    Kalender

    De Aslclepia Incarnata ‘Soulmate’ is beschikbaar van mei tot en met september.

    Image
    Image

    In de schijnwerpers

    “Nico, heb je nog wat bijzonders in je tuin staan?” vroegen wij nieuwsgierig aan Nico van kwekerij Janson. Dat vragen wij niet zomaar aan Nico. Wij weten dat hij áltijd de meest unieke en mooie soorten op zijn kwekerij teelt. En ja, hij had wat bijzonders. Deze week, het verhaal van Nico en zijn Asclepias incarnata ‘Soulmate’.

     

    Wolfsmelk

    Asclepias is nog helemaal niet zo heel lang bekend. Het is een geslacht van kruidachtige vaste planten uit de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae). De maagdenpalmfamilie is een familie van tweezaadlobbige planten. Zoals veel van de planten binnen deze familie, hebben de meeste soorten Asclepias ook melksap. Hier kenmerkt het product zich echt mee! Dit sap wordt wolfsmelk genoemd. Deze witte melkachtige substantie komt vrij bij verwonding van de steel of blad. Dit verklaart meteen de Engelse naam ‘Milkweed’. De Asclepiass incarnata heet in het Engels ‘Swamp Milkweed’ omdat ze in de natuur graag op een iets vochtigere plek staat in een border.

    De Asclepias Incarnata heeft dit melkachtige sap niet zoveel, wat haar dus bijzonder maakt binnen haar familie.

     

    Aantrekkelijk voor vlinders

    De bloemen hebben een heerlijke vanille-achtige geur en bloeien in het wit en roze. Dit maakt haar heel aantrekkelijk voor vlinders. Vooral de Monarchvlinder is gek op deze plant. Ze eet van de bloemen en legt haar eieren erin. De rupsen van deze vlindersoort eten vooral het blad.

     

    Het product van deze week

    Het product in de spotlight van deze week is de Asclepias Incarnata ´Soulmate´. Hoe langer je naar deze bloem kijkt, hoe mooier ze wordt. Hele kleine fijne bloemetjes, geclusterd in een scherm van bloemen. Elk afzonderlijke bloemetje telt vijf kelkbladeren die naar beneden geslagen zijn. In het binnenste gedeelte van dit afzonderlijke bloementje is een stamper te vinden die vergroeid is met de meeldraden. Hieromheen weer vijf kroonbladeren die naar boven groeien. Elke bloemetje is een schoonheid op zich.

     

    Verzorging

    De houdbaarheid van het product is lastig, omdat je er wat meer uitleg bij nodig hebt. Als je de goede gebruiksaanwijzing volgt, kun je zomaar eens twee weken plezier hebben van dit bijzondere product.

    Schuin afsnijden met een scherp mes is normaal gesproken regel één als het gaat om houdbaarheid, dus niet met een schaar. Door bloemen schuin af te snijden met een scherp mes blijven de vaatbundels openstaan, met een schaar knijp je deze samen, waardoor de watertoevoer minder is.

    Maar… Bij deze bloem raadt de kweker juist aan om ze wél af te knippen met een schaar vlak voordat ze op het water gaan. Na het knippen kunt u het beste de Asclepias even afspoelen voordat ze op het water gezet worden. Zo stopt het ‘bloeden’ van de melk. De Asclepias soorten die veel wolfsmelk bloeden, kun je ook dichtbranden met heet water, zodat het bloeden stopt.  

    Dit is een verzorging die niet helemaal matcht met de gebruikelijke verzorging. Wel is het verstandig snijbloemenvoedsel toe te voegen aan de vaas.

     Janson logo

    De teelt

    Nico zit al 44 jaar in het vak. Zijn vader is de kwekerij ooit begonnen met bollenteelt. Nico is de enige van de 7 kinderen die besmet is geraakt met het tuindersvirus. Nog voor zijn 20e wist hij al wat hij wilde; zich specialiseren in de teelt van aparte en bijzondere bloemen! Hij heeft zelfs nog aan de koningin toestemming moeten vragen om geld te mogen lenen om zijn bedrijf op te mogen starten.

     

    Moeilijke teelt

    Nico is een echt vakspecialist, die ons met veel passie over zijn bedrijf heeft verteld. Naast de Asclepias teelt hij veel meer zomerbloemen zoals: Rudbeckia, Phlox, Mentha, Sedum, Euphorbia, Alchemilla, Stachus en Sanquisorba. Asclepia’s houden van ‘verse’ grond en worden daarom elke keer op een ander stuk land geteeld. Hij ‘ruilt’ ook veel grond met zijn collega buren. Eigenlijk is de teelt van de Asclepias ten opzichte van zijn andere teelten moeilijk. Het Nederlandse wisselvallige weer zorgt ook voor een wisselende groei. Ook het vermeerderen van de soorten via weefselkweek is moeilijk, omdat de kleine plantjes snel weg vallen.

     

    Vermeerderen

    Vanuit zijn hobby, vermeerdert Nico de Asclepias uit zaden. Als veredelaar van Asclepias’s heeft hij zelfs de zeer opvallende Asclepias ‘Beatrix’ en ‘Amalia Improved’ als introductie op zijn naam staan. Uit één zaadje van Asclepias Incarnata groeit één plant. De plant scheurt hij, zodat er een plant ontstaat met minimaal twee oude stelen. De gescheurde planten worden na een rustperiode in het ijs gezet. Ze worden net als lelies ingepakt met plastic zodat ze de kou overleven. De gescheurde plantjes hebben nog geen bladeren en kunnen daarom tegen deze behandeling. Ze gaan bij -2 een cel in, waardoor er een vorstperiode wordt nagebootst.  Op deze manier blijven de planten een aantal maanden houdbaar, zodat het snijseizoen gespreid kan worden en het product langer aangeboden kan worden.

    FloraPodium, 14 juni 2019

     

    Image

    Video

    Contact

    Legmeerdijk 313
    1431 GB Aalsmeer
    Tel.: +31 (0)297 386 116
    The Netherlands

    Follow us

    facebook witfacebook

    instagram overinstagram

    icons8 pinterest 48

    pinterest

    icons8 youtube 48

    YouTube