Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  'Wedding & Events'

  Inspiratie Pagina

  Op deze pagina geven wij u steeds een klein inkijkje in de wereld van de Wedding en Events bloemen. Dit kan op verschillende manieren; een bijzonder product waarvan we vinden dat deze bijzonder geschikt is voor evenementen, maar ook wetenswaardigheidjes en nieuwtjes, en vooral ook foto’s van bloemenarrangementen en decoraties ter inspiratie. Heeft u iets bijzonders gezien of gemaakt en wilt u het met ons delen? Stuur dan uw foto’s naar: info@florapodium.com.

  Image
  Image

  Asparagus

  Van der Valk Groenesier

  Mode en trends veranderen, zo ook in de bloemen. We zien andere soorten bloemen verschijnen in de markt en er ontstaan nieuwe variaties in boeketten en arrangementen. De afgelopen jaren zien we dat groen- en bladmateriaal niet alleen als vulmateriaal wordt gebruikt, maar als volwaardig product ingezet wordt. Bart en Rick van der Valk, van kwekerij Van der Valk Groenesier, telen diverse soorten Asparagus. Asparagus is een groensoort dat veel gebruikt wordt door bloemisten en designers voor bruiloften en evenementen.
  Bart gaf ons een leuke rondleiding door het bedrijf en leerde ons alles over de teelt van dit veelzijdige product.

   

  Van der Valk Groenesier

  Bart en Rick van der Valk zijn jonge, enthousiaste kwekers, die het bedrijf in 2013 van hun ouders overgenomen hebben. De afgelopen jaren hebben de broers flink wat hectares erbij kunnen kopen en hebben ze hun tuin uit kunnen breiden naar 5,5 hectare.
  Asparagus is echt nog wel een niche product, vertelt Bart. In Nederland zijn er maar zes kwekers die dit product telen. Bij elkaar komt dat neer op ongeveer 15 hectare.
  Van der Valk Groenesier teelt zes soorten Asparagus, die jaarrond te verkrijgen zijn in drie verschillende lengtes. Daarnaast is het mogelijk om de soorten op bestelling te laten verven.

   

  Asparagus

  Asparugus kom uit de grote Asparagaceae familie en komt oorspronkelijk uit Midden en Zuid Amerika. Er zijn wel meer dan 300 soorten bekend, waarvan het meest bekende soort de eetbare Asperge is.
  Asparagus is een struikgewas, waar een aantal jaar van gesneden kan worden. Elk jaar vernieuwen de broers een deel van hun gewas. Deze jonge planten komen gekiemd binnen, waarna ze met de hand gepoot worden. Ongeveer twintig weken na het aanpoten (dit is afhankelijk van de temperatuur en het soort), wordt het gewas eraf gesneden, hierna duurt het dan zo’n acht tot twaalf weken voordat er weer opnieuw geoogst kan worden. De takken worden na het oogsten gelijk gesorteerd op lengte en gebost.

  Nadat het bed is leeggesneden, wordt het afval verwijderd, de takken rechtgezet en wordt de grond flink bevochtigd. Asparagus is een plantsoort dat heel goed zijn eigen vochthuishouding kan reguleren legde Bart ons uit. Dat is ook de reden dat de planten in de volle grond staan in de kas, de planten halen het water diep uit de grond. De wortels vormen een soort ‘balletje’, waar de plant het vocht in opslaat. Alleen na het leeg snijden van het gewas (dus één keer per acht tot twaalf weken) wordt er water gegeven, daar teert de plant het gehele groeiproces op. Wekelijks wordt het gewas nagelopen, slechte takken verwijderd, getopt en worden de ingedraaide takken uit elkaar gehaald. Omdat Asparagus in de volle grond groeit, groeit het gewas laag en wordt het oogst- en pootwerk op de knieën gedaan. Zwaar werk, handwerk, een echt ambacht; dit maakt Asparagus een product met waarde en die deze waardering ook verdient uit de markt!

   

  Kwaliteit en service

  Nu het bedrijf de laatste jaren flink gegroeid is, willen Bart en Rick zich de komende jaren vooral inzetten om het bedrijf nóg beter te profileren in de markt en nóg beter aan de wensen van de klanten te kunnen voldoen. Service en kwaliteit is hierbij het belangrijkst. Er zal de komende jaren geïnvesteerd worden in een beter contact met de klant en de exporteur en er zal onderzocht worden waar hun behoeftes liggen.
  Van der Valk Groenesier is aangesloten bij Decorum, waarmee ze hun kwaliteit herkenbaar willen maken voor de markt. Het bedrijf is MPS-A, Global Gap en ETI gecertificeerd.

   

  Vernieuwing

  Ondanks dat Asparagus uit een hele grote familie komt, zijn er maar een aantal soorten bekend die als sierteeltproduct verkocht worden. Bart hoopt dat er in de toekomst nieuwe soorten op de markt komen. Nieuwe soorten die bijdrage aan de sierwaarde van het product en waarmee bloemisten en designers onderscheidend bloemwerk kunnen maken.

   

  FloraPodium, 25 augustus 2022

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  This image for Image Layouts addon

  Asparagus 'Setaceus'

  This image for Image Layouts addon

  Asparagus 'Sprengeri'

  This image for Image Layouts addon

  Asparagus 'Falcatus'

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube