Florapodium

en nl

  Blog #20 The Flower Garden

  Bloemen, Passie en Duurzaamheid, The FlowerGarden
  De Reis van Ruud Batist

  Iets meer dan een jaar geleden begon Ruud Batist aan een nieuw hoofdstuk in zijn kwekersavontuur. Ruud liet het familiebedrijf achter zich en zette zijn kwekerspassie voort op een nieuwe locatie, met een rijk scala aan bloemen en dicht bij de natuur.

   

  Ruud Batist

  De afgelopen jaren teelde Ruud samen met zijn vader en broer gerbera’s op 5 hectare grond in Maasdijk. Hoewel hij met veel plezier in het bedrijf werkte, begon hij langzaam een zekere behoefte naar een nieuwe uitdaging te voelen. De diversiteit van gerberavariëteiten slonk van ongeveer 30 naar slechts drie, waarbij massaproductie de overhand kreeg boven botanische diversiteit.
  Het keerpunt kwam afgelopen zomer toen Ruud om zich heen begon te kijken. Hij kwam in contact met andere kwekers die soortgelijke passies deelden en maakte kennis met Jos van Schie van Muller Seeds, die bereid was hem te ondersteunen bij het verwezenlijken van zijn droom. Toen de kans zich voordeed om een locatie te huren, heeft hij deze met beide handen aangegrepen. Heel open minded, vol enthousiasme ging Ruud de nieuwe uitdaging aan en afgelopen april konden de eerste bloemen geoogst worden.

  Image
  Image
  Image

  Dicht bij de natuur

  De eerste resultaten waren veelbelovend en Ruud's enthousiasme groeide verder door de interesse en steun van zowel medekwekers als vanuit markt. Ruud wil graag het hele jaar door bloemen telen, bloemen die passen in het seizoen. Het vergt nog wat inspanning om de juiste gewassen op het juiste moment te zaaien (zeker voor de wintermaanden), maar juist dit aspect geeft Ruud veel plezier.
  Ruud zet in op weerbaarheid, diversiteit en balans. Een milieuvriendelijke aanpak en een gezonde, voedingsrijke bodem. Door de weerbaarheid van zijn planten te vergroten, worden ze minder aantrekkelijk voor ziekten en insecten, waardoor het gebruik van bestrijdingsmiddelen overbodig wordt. Dit betekent een verschuiving van het oplossen van problemen naar het voorkomen ervan.
  Door veel verschillende vakken met verschillende producten te zaaien probeert Ruud ook het risico wat te spreiden. In de wereld van biologisch telen kan het altijd gebeuren dat je een vak ook gewoon los moet laten, omdat er toch wat in komt. Maar dan is het de kunst om de kijken hoe je dit de volgende keer kunt voorkomen.

   

  Certificaten

  Op dit moment beschikt Ruud nog niet over certificaten, aangezien je eerst een jaar moet registreren. In januari 2024 zal Ruud de mogelijkheid hebben om zich te certificeren voor MPS-A en MPS-Greener Grown. Dit jaar heeft Ruud al zijn producten geveild en zich volledig gericht op zijn teelt. Volgend jaar hoopt hij nog meer in contact te komen met de markt en rechtstreeks met klanten te werken.
  We kregen het voorrecht om een bijzonder interessante rondleiding te doen op Ruuds nieuwe locatie. We hebben prachtige producten gezien en zijn enorm geïnspireerd geraakt door Ruuds passie. We hopen in de toekomst nog veel meer te kunnen delen van deze enthousiaste kweker.
  Het avontuur van Ruud Batist staat symbool voor een beweging naar duurzame bloementeelt en een diepgaande verbinding met de natuur. Door veranderingen te omarmen en uitdagingen aan te gaan, leidt Ruud de weg naar een toekomst waarin bloemen, passie en duurzaamheid samenkomen.

   

  FloraPodium, 13 november 2023

  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube