Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  Dahlia ‘Café au Lait’

  Kalender

  De Dahlia ‘Café au Lait’ is van april tot eind september beschikbaar.

  Image

  In de schijnwerpers

  De dahlia is een knolgewas dat van oorsprong uit Mexico komt. In de tijd dat Amerika ontdekt werd, werd deze knol meegenomen naar Europa. Sindsdien is deze vrolijke bloem niet meer weg te denken uit de tuinen en zijn er meer dan 20.000 snijsoorten verkrijgbaar. Onder de bloemisten is de dahlia ‘Café au Lait’ erg populair. Wij brachten een bezoek aan H&BR van den Bosch om het verhaal achter deze exclusieve verschijning te achterhalen.

   

  Nostalgisch

  De dahlia is een bloem met een rijke geschiedenis en is een echte wereldreiziger. In Mexico is de bloem om allerlei redenen nog steeds heel belangrijk. De bloem zelf wordt geëerd vanwege de gelijkenis met de zon. Het blad wordt gebruikt als veevoer en de knol voor medicinale doeleinden.

  Toen de bloem eenmaal in Europa arriveerde is er gestart met het kruisen en vermeerderen en was de bloem in vrij korte tijd overal in Europa te vinden. De bloem is vooral populair vanwege de vele verschillende vormen en kleuren. De dahlia leent zich uitstekend voor gelegenheidsbloemwerk. Zowel in bruidswerk, rouwarrangementen of grote evenementen mag ze niet ontbreken. De grootste uitdaging is dan wel dat ze onder de juiste omstandigheden geoogst en getransporteerd worden.

  De bloemen worden geoogst op het moment dat de bloemblaadjes nét geopend zijn, maar niet compleet ontvouwd. Ze blijven dan het langste mooi op de vaas. Als ze te vroeg gesneden worden, komen de bloemblaadjes niet open. De meeste soorten zijn beperkt houdbaar, het is daarom noodzakelijk om de bloemen op water en gekoeld te vervoeren. Op deze manier blijft de bloem het langste mooi.

   

  Koffie met melk

  Dahlia ‘Café au Lait’ is een soort dat behoort in het luxe segment. De grootte van dit bijzondere soort is adembenemend. Het is een decoratief bloemige dahlia met brede lintbloemen met een abrikoos tot beige tint. . Hier komt ook de naam ‘Koffie met melk’ vandaan. Net als pompon of waterlelie is decoratief een bloeitype. Onze partner Regine Motmans van het bedrijf Florigineel vergezelde ons tijdens het bezoek bij H&BR van den Bosch. Wij vroegen haar: “Waarom werk je als bloemstyliste zo graag met deze dahlia?” Haar antwoord was vrij kort, maar heel duidelijk: “Omdat de vorm en kleur echt onderscheidend is!”

   

  logo van den bosch

  De teelt

  Tijdens ons bezoek spraken wij met Jeroen van den Bosch. Hij is afgestudeerd op Plantwetenschappen aan de Universiteit van Wageningen. Onder leiding van zijn vader en André van der Meer helpt Jeroen mee in de teelt op het bedrijf.

   

  Familiebedrijf

  In 1910 begon Pieter van den Bosch een agrarisch bedrijfje. Nu, ruim 100 jaar later, is het bedrijf uitgegroeid tot specialist in het telen van dahlia’s en het veredelen van de Hypericum Flair® serie. Trots hebben zij het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ in bezit. Daar kom je voor in aanmerking als je minimaal 100 jaar bestaat en bijvoorbeeld een innoverend of duurzaam karakter hebt.  De Hypericum Flair® serie die H&BR van den Bosch veredelt komt uit Afrika. In Afrika verschaffen zij indirect werkgelegenheid en dragen zij zorg voor een fatsoenlijk inkomen met goede werkomstandigheden. De dahlia´s worden in Rijnsburg geteeld.

  De zonen van Pieter, Piet en Henk, gingen al snel na de Tweede Wereldoorlog het bedrijf in. Op dat moment werden er hele andere gewassen geteeld waaronder Calla´s. Zij bleken innovatieve ondernemers en legden de basis voor de toekomst. Nu is de dagelijkse leiding in handen van Bernard en zoon Jeroen. Zij zijn inmiddels de derde en vierde generatie van het bedrijf!

   

  Dahlia’s uit de kas

  Niet alle soorten dahlia’s die buiten groeien zijn ook geschikt om binnen te telen. Het is voornamelijk van belang dat de takken mooi dik en stevig zijn. De meeste soorten krijgen deze sterke stelen alleen als ze buiten in de volle grond staan. Hier kunnen ze alle voedingsstoffen uit de grond halen en schijnt de zon op de stelen. H&BR van den Bosch teelt een assortiment dahlia’s op 18.000 m² binnen in de kassen dat hiervoor geschikt is. Op dit moment worden er zeven verschillende soorten geteeld. Door klimaatbeheersing in de kassen is de productie van de bloemen tot in de details te sturen. Zo werden er in het seizoen 2018 bijna 900.000 dahlia’s gesneden!  De teelt

  De dahlia is een knolgewas. In de maanden december en januari worden deze gepoot. Het meest arbeidsintensieve aan deze teelt, na het oogsten, is het ‘pluizen’ (ook wel ‘dieven’ genoemd). Met pluizen worden de zijscheuten verwijderd uit de oksels onder de bloem. Hierdoor blijft de voeding en kracht in de hoofdtak zitten, waardoor de kwaliteit van de steel en bloem beter blijft. Als in het najaar de bloem uitgebloeid en leeg gesneden is, worden de planten gekneusd en de knollen door de grond gespit. Daarna krijgt de grond een rustperiode en wordt vervolgens voorbereid op het planten. In december en januari worden er dan weer knollen vol nieuwe energie gepoot, klaar om na een paar maanden weer nieuwe sterke, stralende bloemen te kunnen geven.

   

  FloraPodium, 29 augustus 2019

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube