Florapodium

en nl

  Deliflor Chrysanten

  Chrysanten zijn onmisbaar in het assortiment van de bloemist. Wereldwijd is deze bloem enorm populair. Niet alleen door haar diverse vormen en kleuren, maar de chrysant kent ook een rijke symbolische geschiedenis. Bij diverse feestdagen en evenementen over de hele wereld wordt deze symboliek kenbaar gemaakt door het gebruik van chrysanten. We hebben de afgelopen jaren diverse chrysantenkwekers bezocht die ons alles leerde over de teelt. In deze editie gaan we nog een stapje terug, want waar komen al deze bijzondere rassen nu vandaan? We bezochten veredelaar Deliflor, waar we een fantastische rondleiding kregen van Bob Persoon, die ons alles vertelde over hun bedrijf.

   

  Deliflor

  Delifor is de grootste chrysantenveredelaar wereldwijd, gespecialiseerd in de veredeling van troschrysanten, pluischrysanten en Santini’s. Deliflor veredelt elk jaar zo’n 400.000 nieuwe rassen chrysanten, waarvan er uiteindelijk 15 tot 20 rassen commercieel in de markt gezet worden. Deliflor zet zich in op het ontwikkelen van rassen voor een rendabele teelt, en die verrassend zijn voor de markt en op een zo duurzaam mogelijke manier.

   

  Kruisen

  Het kruisen van de rassen is een heel precies werk en gebeurt handmatig. Het stuifmeel van de ene bloem wordt met een kwastje van de bloem gehaald en vervolgens gekruist met de stampers van de andere bloem. Waar mensen van elk chromosoom twee kopieën bezitten, hebben chrysanten er wel zes. Mensen hebben 23 chromosomen en van elk chromosoom 2 kopieën. Een kopie krijg je van je vader en de andere kopie van je moeder. Chrysanten hebben 9 chromosomen en van elk chromosoom 6 kopieën, dus die krijgen 3 kopieën van hun vader en 3 kopieën van hun moeder. Dat betekent dat als je twee rassen kruist, daar ontzettend veel rassen uit kunnen ontstaan met allemaal andere eigenschappen.

  Ondanks dat er door het verzamelen van heel veel data in het laboratorium bepaalde eigenschappen voorspeld kunnen worden, blijft het altijd nog een verassing welke eigenschappen de bloemen uiteindelijk zullen krijgen.

  Het veredelen van chrysanten is een proces wat tijd nodig heeft, maar mede door de nieuwste technologie in het laboratorium kunnen nieuwe rassen binnen drie tot zeven jaar commercieel in de markt gezet worden. Hierdoor kan er met de veredeling goed op de nieuwste trends en vraag uit de markt worden ingespeeld.

   

  Proefbedden

  Bob nam ons mee naar de proefkas, waar de nieuwste rassen getest en beoordeeld worden. Er wordt gekeken naar hoe de chrysant groeit bij verschillende klimaatomstandigheden zoals warmte, maar ook kou. Zeker met de huidige energieprijzen en het gastekort in Nederland is het niet onbelangrijk dat de chrysanten ook met lagere temperaturen goed groeien. Geeft het ras uniforme takken, voldoet de grootte van de bloem, is het ras ziekteresistent en hoe is de houdbaarheid et cetera.

   

  Stek

  Als een ras door de gehele selectie gekomen is, worden er in Afrika (Uganda en Ethiopië) moederplanten gemaakt. Deze landen liggen dicht bij de evenaar en zijn qua klimaat jaarrond heel stabiel, waardoor de kwaliteit van de productie ook stabiel is. Dit is het meest ideaal voor het maken van stekmateriaal die van de moederplant komen.

  Het opkweken van de stekken is ontzettend arbeidsintensief. Deliflor heeft ongeveer 1.200 mensen in dienst, waarvan er maar 150 in Nederland werken. Na tien weken, zijn de stekken groot genoeg om naar Nederland getransporteerd te worden. De grote rassen worden met robots gestoken in potgrond, de kleine (qua aantallen) en fragiele rassen met de hand. De kratten, waarin de stekken gestoken zijn, worden met een grote robot de kas in gereden, waar de stekken tussen de 10 en 14 weken nodig hebben om te wortelen.

  Als de wortels groot genoeg zijn en de stekken de juist lengte hebben, worden de stekken naar de kwekers gestuurd, waar ze mogen uitgroeien tot een mooie, hoogwaardige kwaliteit snijbloem.

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  JustChrys

  Trends en mode blijven zich ontwikkelen, zo ook met bloemen. KRACHTIG ★ KLEURRIJK ★ VERRASSEND ★ VEELZIJDIG is het motto van ‘JustChrys’ hét marketingplatform van de chrysant waar alle chrysantenkwekers en veredelaars de krachten bundelen. Op dit platform zijn de nieuwste trends te vinden, de volledige symboliek, promotiemateriaal en veel leuke weetjes over de chrysant.

   

  Duurzaam telen

  Deliflor heeft duurzaam telen hoog in het vaandel staan. In Afrika is Deliflor heel erg gefocust op IPM (Integrated Pest Management). Dat betekent dat het doel is om met zo min mogelijk chemicaliën plantmateriaal in Afrika te produceren. Daarnaast is de ambitie om klanten te voorzien van een hoogwaardig, duurzaam product dat is geproduceerd met oog voor natuur, milieu en arbeidsomstandigheden. Ook in Nederland wordt zoveel mogelijk ingezet op duurzaamheid en biologisch telen. Deliflor streeft ernaar om rassen te veredelen die zo min mogelijk groei- en bestrijdingen middelen nodig hebben tijdens de teelt. Er wordt ingezet op sterke gezonde rassen, resistent tegen ziektes en plagen. Back to nature, samen werken aan een mooie toekomst!

   

  FloraPodium, 03 november 2022

  This image for Image Layouts addon

  Baltazar Flame

  Image
  This image for Image Layouts addon

  Couture

  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube