Florapodium

en nl

  Deze maand bij FloraPodium

  Bamboo Orchid

  Kalender

  De Bamboo Orchid is het hele jaar door beschikbaar.

   

  Image

  In de schijnwerpers

  Een van de grootste en meest kleurvolle plantenfamilies ter wereld is toch wel de orchidee. De Cymbidium en Phalaenopsis zijn bij de consument het meest bekend. Iets minder bekend is de Bamboe Orchidee. Deze orchidee kenmerkt zich door haar bamboe achtige stelen en de trosjes bloemen die van onder tot boven over de hele steel bloeien. Deze hippe orchidee is uitgeroepen tot plant van de maand in maart!Herbert Wooning en Niels van Houten van kwekerij Wooning vertelden ons alles over deze sierlijke verschijning; de Dendrobium nobilé ‘Apollon!’.

   

  Wooning Orchids

  Orchideeën telen zit Herbert in het bloed. Toen hij net van school af kwam, ging Herbert bij zijn oom werken, die verschillende soorten orchideeën teelde. Eind jaren 80 is zijn oom uit het bedrijf gestapt en heeft Herbert het bedrijf voortgezet. In de loop der jaren is het bedrijf enorm gegroeid maar het assortiment is juist verkleind en Herbert heeft zich volledig gespecialiseerd in de teelt van de Phalaenopsis en Dendrobium nobilé. Onder het motto ‘Your Style’ levert Wooning Orchids hoogwaardige kwaliteit planten en doet het bedrijf er alles aan om aan de wensen van ‘jouw stijl’ te voldoen. 

   

  Bamboo Orchid

  Waar Phalaenopsis grootschalig en voornamelijk voor de retail geproduceerd wordt, is de Dendrobium nobilé een echt paradepaardje voor het bedrijf en een product met veel waarde voor de markt. Om de plant herkenbaar te maken en meer bereik te geven in de markt is twee jaar geleden het consumentenmerk “Bamboo Orchid” geïntroduceerd. Het team van Wooning Orchids is met de plant de straat op gegaan, waarbij aan voorbijgangers werd gevraagd wat men van de plant vond en waar deze op lijkt. Met regelmaat kregen ze het antwoord “op een bamboe”. De orchidee werd omgedoopt tot ‘Bamboe Orchidee’ en met deze naam verovert Wooning de consumentenmarkt. Een merk dat staat voor kwaliteit, beleving en sfeer. 


  In de spotlights

  De Dendrobium nobilé komt van origine uit Azië en Japan, waar ze als een epifyt aan de bomen groeit. Ze onderscheidt zich van de andere orchideeënsoorten door haar bijzondere bloeiwijze. De meeste orchideeën bloeien bovenaan de tak. De Dendrobium nobilé vormt bloemtrosjes in de oksels van het blad. Hierdoor bloeit zij over de gehele lengte van de plant.
  De meest bekende Dendrobium nobilé soort is de Dendrobium nobilé ‘Apollon’. Deze mooie witte orchidee past in elk interieur en heeft ook nog eens goede houdbaarheid. Op een plant met twee takken kunnen wel meer dan 50 bloemen zitten. Haar bamboe achtige uiterlijk maakt haar nog eens extra geschikt voor de moderne ‘urban jungle’ stijl. Ze is sierlijk, exclusief, zit vol bloem en ruikt ook nog eens erg lekker. Een speelse, levendige plant, waar je zeker zes tot acht weken plezier van hebt. 
  Heb je trouwplannen en wil je echt iets bijzonders en exclusiefs in je boeket? Of wil je gewoon eens een echt niche product in de vaas? De Dendrobium nobilé ‘Apollon’ is ook als snijbloem verkrijgbaar!

   

  bamboo 46 van 63

  Verzorging

  De Bamboe Orchidee houdt van een lichte standplaats, maar niet vol in de zon. De ideale temperatuur is tussen de 15 en 21 graden Celsius. De Bamboe Orchidee houdt van een lichte standplaats, maar niet vol in de zon. De ideale temperatuur is tussen de 15 en 21 graden Celsius. Om de plant water te geven, kan de plant het beste gedompeld worden in lauw leidingwater. Na het dompelen de plant goed uit laten lekken voordat deze weer terug in de pot gaat.In de zomer om de 5 dagen water geven, in de winter is 1x per week genoeg. Als de plant in bloei staat, vindt ze het fijn om wat bij gemest te worden met orchidee voeding. De Bamboe Orchidee bloeit ongeveer 6 tot 8 weken. Als de plant is uitgebloeid, is het mogelijk om er nieuwe bloemen aan te krijgen, maar dit is niet gemakkelijk. Voor de liefhebber die het toch wil proberen, de plant moet weggezet worden op een koele lichte plek en de grond mag niet uitdrogen. Na 8 tot 12 maanden ontstaan er nieuwe scheuten die weer kunnen gaan bloeien.

  Image
  Image
  Image
  Image

  De teelt

  De Dendrobium nobilé is niet de makkelijkste orchidee om te telen. Ze heeft meer tijd nodig om te groeien dan andere orchideeën soorten en de houdbaarheid van de meeste soorten is niet zo goed. Dit maakt het veredelen van nieuwe soorten dan ook erg lastig. De Dendrobium nobilé heeft de meest prachtige kleuren in haar palet, maar als de houdbaarheid niet aan de eisen voldoet, wordt het soort niet in de markt gezet. 

  Drie fases

  Van stekje tot een mooi plekje in de huiskamer heeft de plant ongeveer twee jaar nodig. 
  In de eerste fase van de teelt worden de planten opgekweekt. Het is de bedoeling dat de plant scheuten aanmaakt, waar later de bloem aan komt. De kleine plantjes komen bij Wooning Orchids binnen als stekje of als plantje in een laboratorium bakje. Deze plantjes worden overgepot in groter potje met kokospead. Kokospead heeft als voordeel dat dit goed vochtregulerend is en het belangrijkste; de potworm komt er niet doorheen. Potwormen zijn voor sommige orchideesoorten een flinke plaag, ze tasten de wortels van de plant aan, waardoor de groei van de plant overduidelijk achterstand oploopt. Dit beestje is ook nog eens moeilijk te bestrijden, dus voorkomen is beter dan genezen in dit geval!

  De tweede fase is de zogeheten ‘korte dag fase’. Er zijn minder lichturen in de kas, waardoor er najaar/winter wordt nagebootst. De scheuten stoppen met groeien en ronden af.

  In de laatste fase wordt de plant gekoeld en afgekweekt. De temperatuur in deze kas is een paar graden lager, waardoor de bloemknop wordt aangemaakt. Deze fase duurt ongeveer 12 weken. Halverwege deze fase gaat de plant naar de afkweek. Daarna heeft de plant genoeg knop en bloem aangemaakt, zodat deze verkocht kan worden. 

  Goed om te weten

  Van nature bloeit de Dendrobium nobilé in februari. Na de bloei in maart laat de plant in de natuur haar blad vallen. Zo bereidt de plant zich voor op de warme periode die er aan komt. Voor de kweker is het een uitdaging om planten te telen, waarbij het blad blijft zitten. Het ene soort is hier gevoeliger voor dan het andere, maar eigenlijk is een Dendrobium die geen blad loslaat tegen het natuurlijke in. 

  Your style

  Wooning Orchids vindt het belangrijk om in te spelen op de wensen van de klanten. Met hun motto ‘your style’ leveren zij planten met een toegevoegde waarde. Naast de Dendrobium nobilé ‘Apollon’ teelt Wooning nog 7 andere soorten Bamboe Orchideeën. De planten zijn leverbaar in verschillende soorten keramiekpotjes en potcovers. Voor de Bamboo Orchid lijn is er een speciale papierwikkel. Geen plastic verpakkingen, maar afbreekbaar papier, inkt op waterbasis en kartonnen plantentrays. De intense kleuren, de heerlijke geur, geleverd in de pot naar keuze, maken de ‘Bamboo Orchids’ passend voor elke stijl.

   

  FloraPodium, 09 maart 2020

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube