Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  Fritillaria

  Kalender

  Fritillaria 'Persica', 'Ivory Bells' en 'Magic Bells' zijn beschikbaar van februari tot eind mei.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Iedereen kent dat lieve kleine paarse kievitsbloemetje, dat uitbundig bloeit in het voorjaar. Maar naast dat bekende kievitsbloemetje, de Fritillaria Meleagris, zijn er nog veel meer prachtige soorten Fritillaria soorten in de markt. G.I.A. Flowers uit de Goorn is een bijzondere bolbloemen kwekerij, die in de periode van half januari tot half mei actief is in Fritillaria`s. Tim en Mariska vertelden ons alles over de Fritillaria Ivory Bells, Magic Bells en de Persica.

   

  G.I.A. Flowers

  Na de teelt van diverse lelies en diverse zomerbloemen is G.I.A. Flowers halverwege de jaren 90 begonnen met het broeien van de Fritillaria Meleagris. In die tijd werden er ongeveer 10.000 stelen per jaar gekweekt van dit soort. Sinds 2005 is de Fritillaria het specialisme van G.I.A. Flowers en is het bedrijf flink gegroeid. Er worden vele soorten Fritillaria geteeld, samen zijn zij goed voor 1.200.000 stelen per jaar!

   

  In de spotlights

  Het voorjaar is in aantocht en Pasen is al begin april. Tim en Mariska hebben een aantal mooie soorten Fritillaria’s uitgezocht voor onze spotlights die heel goed in deze tijd van het jaar passen. De Fritillaria ‘Persica’ ,‘Ivory Bells’ en Fritellaria ‘Magic Bells’ zijn Perzische Keizerskronen afkomstig uit Iran.

  De ‘Persica’ is de paarse variant en meestal in grote hoeveelheden verkrijgbaar. Ze heeft een hele  mooie diep paarse kleur; een hele mooie toevoeging in de moderne vintage bruidsboeketten en arrangementen.

  De naam ‘Ivory Bells’ is verklaarbaar door de groene bloemen die een mooie zilverglans hebben net zoals het blad. Door haar frisse groene kleur past zij eigenlijk in elk arrangement en geeft ze een heerlijk voorjaarsgevoel.

  De ‘Magic Bells’ heeft van allebei een beetje. Het zachte kleurtje groen, gecombineerd met de diep paarse kleur. Een echte magische verschijning dus.

  Zowel de ‘Ivory Bells’ als de ‘Magic Bells’ zijn mutanten van de ‘Persica’. Alle drie de soorten zijn  mooie voorjaarsproducten die van zichzelf al heel bijzonder zijn. Dat zie je gelijk op het moment dat je de bloemen in een vaas zet, omdat ze altijd eigen sierlijke vormen aanneemt. Deze bloem is daarom niet zo geschikt in een Biedermeierboeket, maar des te mooier in een sierlijk voorjaarsboeket. Dit maakt het product voor het bedrijf ook zo speciaal: ‘Een top natuurproduct, dat zijn eigen weg zoekt in een vaas’.

  fade in logo giaflowers

  De teelt

  Alle verschillende handelingen binnen het bedrijf zijn nog steeds handwerk: het planten, het rooien en het opkweken in de kas van de bloemen.

   

  Vermeerderen

  Om de bollen te vermeerderen wordt er op een bepaalde manier in de bol gesneden. Op het moment dat een bol is beschadigd wil hij overleven, net zoals in de natuur. Als dit op de juiste manier gebeurt, zie je dat er in de snijwond kleine bolletjes ontstaan. Het proces om een bol te snijden en vermeerderen duurt een jaar. Daarna duurt het nog 3 tot 4 jaar tot de bollen sterk genoeg zijn om een mooie bloem te geven. Daarnaast zijn veel soorten bollen ook nog eens erg gevoelig voor ziek en zeer. Door het vermeerderen vanuit zaad krijg je vaak bloemen met verschillende vormen, kleuren en lengtes.

  De bollen van de Fritillaria  zijn zowel als snijbloem of tuinplant te gebruiken. Als tuinplant bloeit het product in april/mei waarna zich vanuit de bloem vaak zeer decoratieve zaaddozen vormen.

   

  Uniforme partijen

  Door de langzame vermeerdering en de uiterst kwetsbare bollen heeft het lang geduurd voordat G.I.A. Flowers dit exclusieve product in normale hoeveelheden kon aanbieden. Er zijn door natuurlijke  kruisingen verschillende variëteiten ontstaan. De grote uitdaging is om de partijen uniform te krijgen, waarbij alle bloemen van dezelfde kwaliteit zijn. Door selectie zijn er nu een aantal lijnen en soorten die uniform zijn. Bij de Ivory en Magical Bells is dat nu gelukt.

  G.I.A. Flowers werkt ook hard aan het uniform maken van de Persica’s, maar dat kost veel tijd en geduld. Ze hebben op dit moment nog veel verschillende bloeivormen, waardoor ze er veel uit moeten selecteren.

   

  Verzorging

  Gebruik een schone vaas. Vul deze met koud water en snijbloemenvoedsel, dit bevordert de bloei en de houdbaarheid van de bloem. Snij de Fritillaria schuin af en verwijder het onderste blad, voordat u de bloemen op het water zet.

  Vermijd tocht en direct zonlicht. Vul de vaas regelmatig bij met schoon water. Hierdoor heeft u het langst plezier van dit fantastische voorjaarsbloemetje.

   

  FloraPodium,  02 april 2020

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube