Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  Gerponi Big 'Big Lion'

  Kalender

  De Gerponi Big 'Big Lion' is jaarrond verkrijgbaar in kleinere aantallen.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  “Wat een kleur, wat veel, wat een vrolijkheid, dit is dé snoepwinkel voor bloemisten, met alle smaken…” Toen de deur van de kas openging schoot er van alles door mijn hoofd. Kassen vol met gerbera’s in alle groottes, vormen en kleuren. Ik kwam ogen te kort. Tussen al deze indrukwekkende kleuren stond een aantal rijen grootbloemige Gerponi soorten. Dit soort is nieuw in het assortiment van Holstein Flowers en geïntroduceerd onder de naam Gerponi Big. Paul van Holstein vertelde ons meer over deze nieuwe lijn.

   

  Alles onder een dak

  Kwekerij Holstein is een modern familiebedrijf. De opa van Paul heeft het bedrijf opgericht. Zijn vier kinderen hebben het bedrijf overgenomen. Paul is met zijn broer inmiddels de derde generatie in het bedrijf. De mannen beschikken over een kleine elf hectare grond, verspreid over 2 locaties. Er werken meer dan 100 mensen in het bedrijf en samen zorgen zij voor een productie van 70 à 80 miljoen stelen per jaar.

  Holstein Flowers heeft ruim 140 soorten gerbera’s staan, waarvan 85% uit eigen veredeling komt. Deze veredeling vindt in hun eigen laboratorium plaats. Zo houden ze het gehele proces, van veredeling tot productie, in eigen hand, kan er snel en scherp ingespeeld worden op de vraag van de markt en kunnen ze een exclusief assortiment bieden. Het bedrijf richt zich vooral op exclusieve producten met een hoge kwaliteit.

  Overigens heeft Holstein Flowers onlangs de namen van de gerberagroepen aangepast.  “Als Holstein Flowers willen we dat klanten onze gerbera’s makkelijk kunnen herkennen aan de naam”, legt Paul uit. “Zodat ze er zeker van kunnen zijn dat ze een Holstein Flowers gerbera kopen van topkwaliteit. Daarom hebben onze gerberagroepen nu herkenbare namen gekregen: de klassieke Germini en grootbloemige Gerbera, de sprieterige Gerspider Mini en Gerspider Large, de bolvormige Gerponi en Gerponi Big en de piepkleine Germicro,”

   

  In de spotlights

  Gerponi Big is de grotere variant van de bolvormige Gerbera en komt uit eigen veredeling. Paul liet zeven kleuren zien die ze hebben staan op het moment. De Gerponi kenmerkt zich door de meerdere lagen bloemblaadjes. Beschadiging valt bij deze soorten minder snel op dan bij de enkelbloemige gerbera’s. De bloem zelf is een beetje bolvormig, lijkend op een Dahlia.

  Een van deze eyecatchers is de Gerponi Big ‘Big Lion’. Deze viel ons gelijk op tussen alle Gerponi soorten. De Big Lion heeft een hele mooie warm oranje herfstkleur, waardoor ze heel goed past in het aankomende seizoen. De Big Lion is echt een toevoeging in een mooi herfstboeket, maar ook in een warm bruidsboeket is ze heel geschikt.

  Op de vraag  waarom Paul dit soort opgenomen heeft in de teelt antwoordt hij; “Big Lion is een mooie uitgevulde bloem. De kwaliteit is heel mooi. Als je een fustje Big Lion koopt, heb je echt waar voor je geld.” De Big Lion is nu nog in wat kleinere aantallen beschikbaar.

  holstein

  De teelt

  Een gerbera plant gaat twee tot drie jaar mee. Sommige kwekers laten een plant langer staan, maar de mogelijkheid bestaat dat de steelkwaliteit minder wordt, de diameter van de bloem afneemt en ook de productie zou kunnen afnemen. Dit is ras-afhankelijk.  

   

  Veredeling

  Het duurt ongeveer vier tot vijf jaar om een nieuwe soort op de markt te zetten. Er wordt een kruising gemaakt, daaruit komt zaad. Dat wordt opgezet en dit noemen we zaailingen. Dit zijn allemaal verschillende soorten. Dan is het eigenlijk afwachten wat het wordt.

  Zodra de eerste bloem bloeit, wordt er een eerste selectie gemaakt. Er wordt gekeken naar de plantopbouw, de exclusiviteit, hoe de vorm en de kleur is en hoe de kwaliteit van de bloem en steel is.  Als een van deze nieuwe soorten potentie heeft, wordt deze ingezet in het laboratorium ter vermeerdering. Hieruit komen proefplanten die vervolgens worden getest op allerlei criteria waar in hun ogen een nieuwe soort aan moet voldoen.

  Als de bloem alle testen doorstaan heeft, wordt er een productievak gemaakt. Holstein Flowers legt de lat hoog wat betreft veredeling. Alleen een product wat in hun ogen echt verschil gaat maken, wordt op de markt gezet. Holstein Flowers heeft een goede samenwerking met veredelingsbedrijf Florist, maar ook met designers en exporteurs. Zo kunnen ze beter inspelen op de vraag en de aankomende trends.

   

  Duurzame teelt

  Tijdens onze rondleiding werd er gewerkt aan extra belichting. Er werden nieuwe led lampen opgehangen die energiezuiniger zijn. Hiermee kunnen ze de constante kwaliteit nog meer borgen in de wintermaanden. Verder wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen. De planten krijgen regenwater met voeding. Het water wat de plant niet gebruikt, wordt opgevangen en gerecirculeerd. Het gewas is gevoelig voor allerlei insecten en deze worden zoveel mogelijk biologisch bestreden.

   

  Wel of geen ijzerdraad?

  “Geen ijzerdraad”, zegt Paul zonder twijfel. “De kwaliteit van de steel en bloem is tegenwoordig zo goed dat dit echt niet meer nodig is. Het slap hangen van de gerbera’s heeft voornamelijk te maken met de samenstelling van producten in een boeket. In een boeket kunnen er producten zitten die het water sneller troebel maken en daardoor slibben de vaten van de steel dicht waardoor de steel geen water meer kan opnemen en  de gerbera gaat hangen.”

  Het is wel belangrijk om een schone vaas te gebruiken met schoon water.  Een paar druppeltjes bleek in het water houdt bacteriegroei tegen en komt de houdbaarheid ten goede.

   

  Innovatief bedrijf

  Holstein Flowers is een vooruitstrevend, innovatief bedrijf. Waar automatisering mogelijk is, wordt dit ook toegepast. Maar toch blijft er veel werk over dat gewoon met de hand moet worden aangepakt. Voor het snijden en sorteren is echt een menselijk oog nodig. Het bedrijf staat voor maatwerk en heeft de wensen van de klant hoog in het vaandel staan. Dit maakt automatisering niet op alle plekken even makkelijk. Ze leveren 140 soorten gerbera’s in 10 verschillende mogelijkheden qua verpakkingen en aantallen. Dit komt neer op 1400 verschillende artikelen. Dit kost arbeid, maar levert vele tevreden klanten op.

  Paul heeft het naar zijn zin binnen het bedrijf. Geen enkel jaar is hetzelfde, het bedrijf zit nooit stil en is altijd in beweging, op zoek naar vernieuwingen.

   

  FloraPodium, 27 oktober 2019

  Image
  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube