Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Hydrangea 'Vienna Classic' 

  Kalender

  In het vers assortiment van april tot september, in het (half)classic stadium vanaf oktober tot half december.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Hortensia’s (officieel Hydrangeas) zijn ontzettend populaire bloemen. Ze worden dan ook veelvuldig gebruikt door bloemisten en designers. Door het enorme aanbod aan vormen, maten en kleuren is er voor elke gelegenheid wel een passend soort. In het voorjaar tot midden zomer worden de zogeheten verse soorten gesneden, halverwege de zomer tot diep in het najaar komen de prachtig gekleurde classic soorten aan bod. Bob Kouwenhoven, van kwekerij Pico Bello Hortensia, nam ons mee voor een kijkje achter de schermen bij hun bedrijf en vertelde ons alles over hún soorten!

   

  Pico Bello Hortensia

  Net zoals vele andere bedrijven in de sierteeltsector is Pico Bello een echt familiebedrijf. Alleen in dit geval niet van vader op zoon maar andersom; vader Paul is bij zoon Richard in het bedrijf gestapt.
  Richard is tien jaar geleden gestart met het bedrijf. Vader Paul werkte al in de hortensiateelt en besloot om samen met zijn zoon verder te gaan.
  De broers Bob en Danny hadden eigenlijk hele andere plannen. Bob wilde graag chirurg worden, maar nadat hij tot twee keer toe uitgeloot was voor de studie geneeskunde besloot hij een andere studie op te pakken. Hij had meer tijd om bij te springen in het bedrijf en zo is zijn liefde voor het bedrijf steeds groter geworden.
  Danny had een baan als teeltvoorlichter van de hortensia, maar ook hij sloeg de weg van zijn broers in. Vader Paul mag het vandaag de dag iets rustiger aan doen, de broers Richard, Danny en Bob telen op 10 hectaren van begin april tot half december hortensia’s van hoogwaardige kwaliteit.

   

  Vienna

  We kregen een interessante rondleiding over het bedrijf van Bob. Al vroeg in het seizoen stond er al een behoorlijk palet aan kleuren in de kas. Een van de nieuwe soorten is de Vienna, een soort dat niet alleen is uitgekozen om de mooie kleur, maar waarbij de meerwaarde vooral in het classic stadium ligt. Maar ook de houdbaarheid, mooie bolvorm en dikke stelen vielen op tijdens de selectie.
  Bob vertelt dat lang niet alle soorten geschikt zijn om vroeg te snijden uit een verwarmde kas. En dat vindt hij juist wél heel belangrijk. Pico Bello staat voor kwaliteit, Bob wil het seizoen gelijk beginnen met mooie, houdbare bloemen.
  Vienna is een soort dat heel goed houdbaar is in het vroege seizoen, waardoor ze het hele seizoen beschikbaar is. In het vers assortiment van april tot september, in het (half)classic stadium vanaf oktober tot half december.

  Vienna is een heel veelzijdig soort, vroeg te snijden, ze kan geblauwd worden en in het (half)classic stadium is ze echt onderscheidend in haar kleuren. Ze is een prachtige aanvulling voor het assortiment van Pico Bello en een fantastisch soort om mee te werken voor bloemisten en designers.

   

  pico bello logo

  De teelt

  Hortensia’s zijn planten die ’s winters in rust gaan. De plant stopt met groeien en laat het blad vallen. Door te stoken in de kas kan het klimaat beïnvloed worden, maar hortensia’s zijn eigenwijze planten en het ene soort laat zich wat makkelijker sturen dan het andere.

   

  Klimaat

  Tijdens de rondleiding vertelt Bob dat ze heel bewust selecteren op soorten die goed samen in een bepaald klimaat kunnen. Per kap kunnen ze het klimaat sturen en aanpassen aan de wensen van het soort.
  Al vroeg in het seizoen willen de broers een breed assortiment aanbieden. Niet alle soorten zijn geschikt om te snijden als er nog gestookt moet worden in de kas. Deze vroege soorten worden dan ook heel bewust geselecteerd op de juiste eigenschappen.

   

  Speciale bosmachine

  Sinds twee jaar maakt Pico Bello gebruik van een speciale op maat gemaakte bosmachine voor het sorteren en bossen van de hortensia’s. In de schuur staat een enorm indrukwekkend apparaat waar Bob ons alles over uitlegt. Nadat de bloemen uit de kas komen, worden ze vanuit de transportbakken op de band gelegd. Hier worden de bloemen die qua kleur of andere eigenschappen niet aan het soort voldoen gescheiden van de goede. Daarna neemt de machine de sortering over.
  De bloemen worden door de machine vanaf de band gedraaid en aan kleine grijpers gehangen. De reis vervolgt zich naar een camerasysteem die vanuit alle hoeken foto’s maakt per bloem en hiermee de bloem selecteert op de juiste lengte, bolmaat en andere eigenschappen die de broers zelf kunnen aangeven. De hortensia’s worden vervolgens per vijf takken door de machine gebost en met vier keer vijf tak opnieuw op een transportband gelegd, die de bossen doorstuurt naar het einde van de baan.
  Hier laat een medewerker zijn oog nog een laatste keer op de kwaliteit vallen, voordat de bossen op water gezet worden en klaargemaakt worden voor transport.

   

  Toekomstvisie

  Pico Bello is innovatief en vooruitstrevend. De afgelopen jaren zijn er flinke stappen gemaakt in het bedrijf. In 2017 en 2019 zijn er nieuwe locaties aangekocht. Er is flink geïnvesteerd in de op maat gemaakte bosmachine en op beide locaties zijn zonnepanelen aangelegd.
  Duurzaamheid en milieu staat bij Pico Bello hoog in het vaandel. Het bedrijf is MPS-A+ en On The Way To Planet Proof gecertificeerd. De komende jaren zullen de broers Kouwenhoven voornamelijk inzetten op het aanbieden van een mooi, gevarieerd assortiment hoogwaardige kwaliteit hortensia’s en willen ze ervoor zorgen dat ze goed kunnen inspelen op de vraag vanuit de markt.

   

  FloraPodium, 20 oktober 2022

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube