Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  Lilium oriëntal 'Hilux'

  Kalender

  De Lilium oriëntal 'Hilux' is verkrijgbaar van maart tot half juni. 

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Elke drie weken komt Jaco Evers, van kwekerij Double Check Lily, een bosje lelies brengen voor het FloraPodium. Double Check Lily vindt het belangrijk samen te werken met hun klanten en reactie te krijgen op hun aanbod en assortiment. Jaco vertelde ons dat er een bijzonder soort op komst is, kleinschalig en exclusief. Dáár wilden wij natuurlijk meer van weten. We bezochten de kwekerij, waar Jaco en collega André ons alles vertelden over de Lilium oriëntal ‘Hilux’.

   

  Ruim 100  jaar actief!

  Double Check Lily staat bekend om haar unieke assortiment. Zoals ze het zelf omschrijven, een mix van welbekende klassiekers (musthaves) en potentievolle nieuwkomers (innovations).

  De geschiedenis van Double Check Lily gaat meer dan 100 jaar terug. De tuinbouwkennis wordt generatie op generatie doorgegeven. In 1972 kwamen de eerste lelies in het bedrijf. Deze Koningin der Bloemen, zoals de lelie ook wel genoemd wordt, was toen nog vrij onbekend in Nederland.

  Inmiddels, nu ruim 45 jaar later, behoort Double Check Lily tot één van de grootste leliekwekers in Nederland. Met veel vakkennis in huis en met gebruikmaking van de nieuwste technologieën in het bedrijf, streven zij naar optimale variëteit in het assortiment, hoge kwaliteit van de lelies en natuurlijk tevreden klanten.

   

  In de spotlights

  De Lilium oriëntal ‘Hilux’ valt onder de nieuwe generatie lelies, zo vertelt Jaco. Deze nieuwe generatie heeft stevige rechtopstaande lelies. De knopopbouw is veel compacter en er zit veel meer kleur bovenin de steel. Dit maakt deze leliesoorten veel geschikter om te verwerken in boeketten.

  De ‘Hilux’ heeft een hele mooie egale roze kelk. Zodra de bloem open komt, kleurt deze van donkerroze naar lichtroze. Deze romantische kleur in combinatie met de compacte knopopbouw maakt dit soort heel geschikt om te verwerken in bruidswerk.

  De houdbaarheid van de lelie is ontzettend goed! Hierdoor is ze ook goed te gebruiken in grote en luxe arrangementen, bedrijfsaankleding en bloemwerk bij grote evenementen.

  ‘Hilux’ is een soort dat nog in ‘opbouw’ is bij Double Check Lily. Er zijn nog geen grote aantallen beschikbaar, waardoor het soort nu nog exclusief is. De intentie is er wel om dit soort het jaar rond te telen. Double Check Lily vindt continuïteit erg belangrijk. Ze hebben dan ook regelmatig contact met de veredelaar.

   

  double check lily

  De teelt

  De ‘Hilux’ is niet het makkelijkste soort om te telen, maar dit weegt volgens André niet op tegen de kwaliteit die deze lelie biedt. ‘Liever een moeilijke teelt en een goed product, dan andersom,’ zegt hij lachend.

   

  Zuidelijk Halfrond

  De leliebollen worden geteeld bij een bollenvermeerderaar. Grote sterke bollen geven mooie dikke leliestelen. Deze bollen groeien buiten en worden in een tijd van twee maanden gerooid. Van deze bollen moeten het hele jaar lelies geproduceerd kunnen worden. In de meeste gevallen lukt dit niet. De bollen worden ingevroren, maar zijn maar 8 maanden houdbaar. Om toch jaarrond te kunnen produceren, worden de bollen voor de overige maanden geteeld op het Zuidelijk Halfrond (Chili en Nieuw Zeeland). Daar zijn de seizoenen tegenovergesteld aan Nederland. Hier komen de bollen van de ‘Hilux’ vandaan.

   

  Telen in kisten

  De LA (Longiflorum Aziaat) soorten die geteeld worden bij Double Check Lily staan in de volle grond. De LA laat zich wat makkelijker telen dan de oriëntal soorten. De oriëntal soorten worden dan ook in kisten geteeld, omdat dit de kwaliteit van de lelies verbetert; die is echt aanzienlijk minder als ze in de volle grond geteeld worden. Dit heeft voornamelijk met de zuurtegraad te maken van de grond, deze is veel controleerbaar in de kisten. De grond en de kisten worden na elke oogst opnieuw gestoomd.

  Na het aanpoten van de bollen gaan de kisten eerst 14 dagen de koelcel in, waar het ongeveer 10 graden Celsius is.

  Op deze manier kunnen de bollen in alle rust hun wortels aanmaken. Leliebollen worden aangeleverd met wortels onder aan de bol. Een lelie die steel en blad gaat aanmaken, gaat eerst wortelen aan de bovenkant van de bol. Het is daarom naast de rustige groei, heel belangrijk dat de bollen diep genoeg in de aarde worden gepoot. Hoe beter de bol kan wortelen, hoe beter de kwaliteit van de steel en bloem.

   

  Dikke Berta

  Aan de andere kant van de kwekerij staat een enorm grote machine, die enorm veel kabaal maakt. ‘Dit is Dikke Berta,’ zegt Jaco lachend. Dikke Berta is een machine die de leeg gesneden kisten leegt en uiteindelijk ook weer vult.

  De aarde die uit te kisten komt, wordt eerst naar een grote stoomcabine getransporteerd. Hier wordt de aarde gestoomd op 100 graden C. Als de aarde uit de machine komt is deze nog zo’n 80 graden C. Dit is veel te warm om nieuwe bollen in te poten. De aarde gaat daarom eerst door grote koelmolens, waarin de verse aarde afgekoeld wordt naar 20 graden C.

  Vervolgens wordt Dikke Berta weer aan het werk gezet; ze vult de kisten waarbij de medewerkers gelijk nieuwe bollen poten in de kisten. De kisten worden van water en voeding voorzien, zodat ze klaar zijn om twee weken de koelcel in te gaan.

  De kisten zijn voorzien van kokosgrond. De vochthuishouding van het kokossubtraat biedt het ideale leefklimaat voor de lelie. Omdat de lelie 10 dagen de koelcel in gaat moet er voldoende water in de grond zitten om deze tien dagen door te komen. Bij te veel water voorkomt het kokossubstraat schimmelvorming.

   

  Duurzaamheid

  De lelieteelt is een milieuvriendelijke teelt. Er zijn bijna geen bestrijdingsmiddelen nodig en mocht er een beestje in het gewas zitten dan wordt deze zo veel mogelijk biologisch bestreden.

  De zonnepanelen op het dak voorzien het bedrijf van de nodige stroom en water komt uit een gesloten watersysteem.

  Zo streeft Double Check Lily ernaar om zo duurzaam mogelijk te telen. ‘Wij geloven dat we de aarde te leen hebben, we moeten daar op een duurzame en verantwoordelijke manier mee om gaan. We moeten met elkaar zorgen voor een duurzame wereld: vandaag én morgen!’

   

  FloraPodium,  19 maart 2020

  Image
  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube