Florapodium

en nl

  Deze maand bij FloraPodium

   

  Medinilla magnifica ´Dolce Vita´

  Kalender

  De Medinilla magnifica ´Dolce Vita´ is jaarrond verkrijgbaar. Ook de Medinilla magnifica ´Candy´ die in de tekst genoemd wordt is jaarrond verkrijgbaar.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Voor deze tweede FloraPodiumPlanten editie hebben wij een bijzondere Medinilla uitgezocht bij een echt familie bedrijf. Waar een Medinilla vroeger nog als “ouderwets” werd gezien, heeft Kwekerij Atlantis ervoor gezorgd dat iedereen deze mooie plant graag in de huiskamer heeft staan!

   

  Een product in de boom

  De Medinilla familie bestaat uit meer dan 200 soorten, die voorkomen op onder andere het eiland Fiji, van Borneo tot aan de Filippijnen en zelfs Madagaskar. De Medinilla Magnifica komt oorspronkelijk uit de Filipijnen en komt daar in het wild voor. Rob vertelde ons dat hij daar zelf is geweest om met eigen ogen te zien hoe zijn mooie product in de natuur groeit. Wist je bijvoorbeeld dat een wilde Medinilla in bomen groeit? Met andere woorden; de Medinilla is een epifyt. Het bekendste voorbeeld van een epifyt is een orchidee, deze maakt luchtwortels aan en groeit om de boom heen. Een Medinilla doet dat iets anders. Deze plant nestelt zich in de okselknoppen van bomen waar bladeren in gevallen zijn en haalt zijn voedingstoffen uit deze ‘rottende’ bladeren. Door deze natuurlijke omstandigheden kan een Medinilla, anders dan een orchidee, wel in de volle grond groeien.

   

  Eigen veredeling

  Het veredelen doet kwekerij Atlantis helemaal zelf, vooral de dochter van Rob houdt zich bezig met het veredelingsproces. Zij heeft het toen ze jong was als ‘hobby’ opgepakt en doet dit nog steeds met veel plezier. Kwekerij Atlantis houdt veel van de wilde Medinilla soorten in stand, omdat de waarde van deze soorten in de natuur vaak niet wordt erkend. Ook gebruiken zij deze soorten om weer mooie nieuwe kruisingen mee te maken, om zo in de toekomst een interessant aanbod aan Medinilla’s te kunnen bieden.

  Zij bieden momenteel 3 verschillende Medinilla soorten. De Magnifica, dit is de de traditionele Medinilla met haar sierlijke, ronde en zachtroze bloemen. De Piccolini, de compactere en beter houdbare Medinilla, die ook geschikt is voor kleinere standplaatsen. Ten slotte leveren ze de Dolce Vita, de beter houdbare en langer bloeiende Medinilla. Deze bloeit ook mooi in de wintermaanden.  De laatste twee soorten hebben zij zelf uit eigen veredeling geproduceerd.

   

  Nieuwe soorten

  Sinds een paar jaar zijn de Medinilla Dolce Vita en de Medinilla Piccolini op de markt. Beide soorten zijn een kruising tussen verschillende Medinilla soorten. De Medinilla Dolce Vita is een verbetering, omdat dit soort sterker en beter houdbaar is, waardoor u nog langer van deze prachtige Medinilla geniet. Daarnaast hebben ze ook de Medinilla Piccolini; een compacter soort dat ook beter houdbaar is dan de Magnifica, en desondanks erg veel op de Magnifica lijkt. Ook is de kwekerij bezig met een witte en een rode variant waar wij alvast een voorproefje van hebben kunnen zien.

   

  In the spotlight

  Rob zelf vindt de Medinilla ‘Dolce Vita’ het mooist. Dan vooral vanwege de bloemvorm van de plant. De bloem van deze Medinilla gaat namelijk door vier verschillende groeistadia. In stadium 1 en 2 vinden veel mensen de bloem minder mooi, omdat ze dan nog niet zo gekleurd is. Maar in stadium 4 komt de bloem helemaal open en echt tot zijn recht. Van zulke mooie grote knoppen gaat ieder bloemenhart sneller kloppen, toch? Een ander extraatje van deze soort is dat zij, in vergeleken met de andere soorten, heel lang houdbaar is. Bij een goede verzorging kan deze Medinilla Dolce Vita namelijk tot wel zestien weken bloeien.

  Atlantis logo 08034


  - De foto's zijn gemaakt in de Historische tuin van Aalsmeer -

  Verzorging

  De Medinilla is een gemakkelijke plant. Watergeven is namelijk een fluitje van een cent! De tip van Rob is om bij alle Medinilla soorten te wachten met watergeven tot de bladeren iets beginnen te hangen. Hou de plant dus goed in de gaten, want ze geeft zelf aan wanneer ze dorst heeft! Bij het watergeven is het belangrijk dat de gehele aarde een beetje vochtig is, maar zeker niet te nat. Ook moet er na het watergeven gecontroleerd worden of er geen overtollig water in de pot is blijven staan. Hier houdt de plant niet van en de wortels kunnen erdoor gaan rotten. Daarnaast is plantenvoeding tijdens de eerste bloei niet nodig. Geef je de plant na de bloei één keer in de twee weken voeding, dan kan ze soms zelfs nog voor een tweede keer gaan bloeien!

  Image
  Image
  Image

  De teelt

  Terwijl de vader van Rob al in de Medinilla teelt zat, is Rob in eerste instantie begonnen met het telen van Bromelia’s (Vriesea). Later heeft Rob naast de bromelia’s ook Medinilla’s geteeld, om vervolgens in 2009 de overstap te maken en alleen nog met zijn passie, de Medinilla teelt verder te gaan.

   

  Van stekje tot volwaardige plant

  Om de planten te kunnen telen, wordt er allereerst een stek van de moederplant geknipt en in de grond gezet. Deze stek wordt in een warme vochtige ruimte gezet om wortels aan te maken. Als er bij het omkeren van de plant een wortelpuntje te zien is, wordt de plant kouder weggezet om scheuten te kunnen maken voor de eerste etage.

   

  Etages

  Een Medinilla kan in verschillende hoogtes geleverd worden, dit wordt ook wel aangegeven door het aantal etages. Hoe meer etages de plant heeft, hoe groter en hoger de plant is. Een één etage plant met een potmaat van veertien centimeter doet er ongeveer 35-40 weken over om tot een volwaardige plant uit te groeien. Voor twee etage planten duurt het groeiproces ongeveer 45 tot 50 weken. Dit is dus bijna een heel jaar waarin Rob met al zijn liefde en geduld zorgt voor de planten tot ze groot genoeg zijn voor de verkoop.

   

  Toch geen orchidee?

  De Medinilla wordt vaak onterecht op prijs vergeleken met de orchidee. Een orchidee is kleiner en heeft minder ruimte nodig om te groeien. Daardoor kunnen er dus minder Medinilla’s worden geteeld per vierkante meter ten opzichte van een orchidee. Ook om deze reden zet Rob zich 100% in voor de promotie van dit geweldige product.

   

  Een echte Chef Fleur!

  Chef Fleur is het eigen merk van kwekerij Atlantis. Chef Fleur biedt Medinilla’s met een constante, uniforme en vollere plantopbouw, doordat alleen de knoppen op de bovenste bladparen worden geteld. Daarbij worden alle Chef Fleur Medinilla’s nauwkeurig uit gesorteerd, waardoor deze Medinilla’s vrij zijn van beschadigingen of oneffenheden aan het blad en de bloem. Dit wordt erg gewaardeerd door de bloemist winkelier, omdat je dan zeker weet dat je alleen de beste kwaliteit kunt verwachten. De Chef fleur worden ook nooit via de klok geveild. Chef Fleur wordt alleen verkocht via exporteurs die weer klanten hebben die de zorg en kwaliteitseisen kunnen waarderen.

  Bovendien zijn de Chef Fleur Medinilla’s van Kwekerij Atlantis maximaal biologisch gekweekt en gegarandeerd vrij van ongewenste insecten. Die worden voorkomen doordat de kas ingericht is met insectengaas en door het preventief inzetten van biologische bestrijders.

   

  FloraPodium, 13 mei 2019

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube