Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  'Wedding & Events'

  Inspiratie Pagina

  Op deze pagina geven wij u steeds een klein inkijkje in de wereld van de Wedding en Events bloemen. Dit kan op verschillende manieren; een bijzonder product waarvan we vinden dat deze bijzonder geschikt is voor evenementen, maar ook wetenswaardigheidjes en nieuwtjes, en vooral ook foto’s van bloemenarrangementen en decoraties ter inspiratie. Heeft u iets bijzonders gezien of gemaakt en wilt u het met ons delen? Stuur dan uw foto’s naar:

  info@florapodium.com.

  Image
  Image

  Moerman Lilium

  Roselily

  Het weddingseizoen is in volle gang. Nu we alle Covid maatregelen achter ons gelaten hebben, kan er dit jaar weer flink uitgepakt worden en kunnen de bruiloften weer groots gevierd worden. De Roselily is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen en is dan ook onmisbaar tijdens dit seizoen. Wij spraken Marianne Stolze, van Moerman Lilium, die ons uitgebreid vertelde over de Roselily.

   

  Moerman Lilium

  Moerman Lilium is een familiebedrijf, met meer dan 55 jaar ervaring in de tuinbouw. De drie broers Moerman zorgen, samen met hun medewerkers, voor dagelijkse verse aanvoer naar hun klanten via de veilingbox in Naaldwijk. Moerman Lilium is hét loket voor dagverse kwaliteitslelies in een breed sortiment; “We oogsten zes dagen per week de mooiste lelies en Roselilies met de meest intense kleuren, frisgroen blad, geselecteerd op de juiste rijpheid. Daarbij garanderen wij een lange houdbaarheid!”

    

  Snoepwinkel

  Voor de lelieliefhebber is de website of webshop van Moerman Lilium een ware snoepwinkel. Soms kent het aanbod wel meer dan 25 soorten, voor elke gelegenheid is wel een passend soort.
  Het assortiment van de Roselily wordt elk jaar uitgebreid met nieuwe soorten. Populaire soorten zijn onder andere Roselily Olympia, Roselily Mikaela, Roselily Angela, Roselily Monica, Roselily Isabella en Roselily Aisha. “De toppers van het assortiment zijn toch wel Roselily Anouska en Roselily Samantha”, verteld Marianne. “Van deze soorten wordt iedereen altijd heel enthousiast als ze getoond worden. Dat zijn de soorten waar iedereen altijd gelijk op afstapt.”

  This image for Image Layouts addon

  'Viola'

  This image for Image Layouts addon

  'Natalia'

  This image for Image Layouts addon

  'Mikaela'

  This image for Image Layouts addon

  'Samantha'

  This image for Image Layouts addon

  'Rafaela'

  This image for Image Layouts addon

  'Olympia'

  Wedding en Events

  De Roselily is uitermate geschikt voor bruiloften en evenementen. Met haar imposante grote bloemen, die buitengewoon in haar schoonheid zijn, is de Roselily een ware eyecatcher bij elke gelegenheid. De bloemknoppen zijn 100% gevuld en hebben een lichte geur, veel minder sterk dan de meeste enkelbloemige lelies. Als de bloemen zich openen, heeft de lelie iets weg van een mooie grote roos. De Roselily heeft dan ook niet voor niets haar naam te danken aan deze bloem.
  Het belangrijkste kenmerk van de Roselilies is dat ze stuifmeelvrij zijn. Ze geven dus geen vlekken op de kleding of andere decoratiematerialen! Daarnaast is de Roselily een hele sterke lelie en heeft ze een lang vaasleven.

   

  Veredeling

  De eerste Roselily komt uit 1997, en werd ontdekt als ‘foutje’ in het Oriental gewas. De stuifmeeldraden hadden zich namelijk gevormd tot bloemblad. De veredelaar zag mogelijkheden en is verdergegaan met het ontwikkelen van deze prachtige lelie. In 2011 is de eerste Roselily op de markt gekomen.
  Omdat de Roselily geen stuifmeeldraden heeft, maakt dat het veredelen niet zo makkelijk als bij de andere leliesoorten. Nadat er eenmaal een geschikt soort is ontdekt is dat aan alle kwaliteitseisen voldoet, duurt het nog wel acht jaar voordat er dit nieuwe soort op de markt komt.

   

  Teelt

  De Roselily wordt rijper geoogst dan de enkelbloemige lelie. Door haar dikke gevulde bloemen, heeft ze iets meer voeding nodig vanuit de bol. De knoppen kleuren daardoor iets verder door, waardoor de bloemen langer mooi blijven op de vaas. Door rijper te snijden, verbetert het vaasleven. Om te voorkomen dat de bloemen beschadigen tijdens transport, worden de onderste bloemknoppen van een netje voorzien. Wanneer dit netje verwijderd wordt, springt de bloem snel open en kun je van de eerste bloemen gelijk al genieten.

  Moerman Lilium teelt de lelies en Roselilies op kisten. Elke bol krijgt een frisse start en wordt gepoot in gestoomde cocopeat. Het telen wordt zo natuurlijk mogelijk gedaan. Het groeiproces van de lelie start langzaam, zoals dat in de natuur ook gaat. Dit gebeurt in de zogeheten voortrekcel. Zodra de eerste punten boven de grond komen, worden de lelies verplaatst naar de kas.
  Tijdens de donkere dagen worden de lelies extra belicht met ledverlichting, zodat ze genoeg lichturen krijgen. In de zomer wordt het dak van de kas opengezet, zodat de warmte en zon van buiten komen.

   

   

   

   

  moerman-125.jpg
  moerman-35.jpg
  moerman-32.jpg
  Image

  Duurzaamheid

  Moerman is de duurzaamste leliekweker. Alle teelt vindt plaats onder full led. Door middel van een nieuw systeem, wat lucht door het schermdoek heen zuigt, wordt de kas ontvochtigd door buitenlucht. Door het gebruik van 1650 zonnepanelen, in combinatie met de WKK’s, een eigen energiecentrale waar ook de restwarmte van gebruikt wordt, is Moerman Lilium zelfvoorzienend in alle energie die nodig is voor de klimaatcellen en de ledverlichting. Bijna alles wordt gerecycled, inclusief hun eigen teeltmateriaal zoals de cocopeat.

  Naast het telen van lelies wordt er ook aandacht besteed aan allerlei dieren op de kwekerij. Zij zijn van groot belang voor een duurzame teelt. Het onkruid wordt gewied door de kippen, de katten houden de muizen weg uit de tuin en diverse insecten zijn inzetbaar tegen plagen en ziektes.

  Moerman Lilium is globalgap, MPS-A & ETI gecertificeerd.
  “We zijn gecertificeerd om te kunnen laten zien dat het klopt, maar we vinden het veel belangrijker om zelf te zorgen dat de zaken toekomstgericht zijn. We streven in alles wat we doen naar het beste. De beste service, de beste kwaliteit, Plezier staat ook hoog in het vaandel en het moet prettig zaken doen zijn.”

   

  FloraPodium, 15 juni 2023

  moerman-46.jpg
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube