Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  'Wedding & Events'

  Inspiratie Pagina

  Op deze pagina geven wij u steeds een klein inkijkje in de wereld van de Wedding en Events bloemen. Dit kan op verschillende manieren; een bijzonder product waarvan we vinden dat deze bijzonder geschikt is voor evenementen, maar ook wetenswaardigheidjes en nieuwtjes, en vooral ook foto’s van bloemenarrangementen en decoraties ter inspiratie. Heeft u iets bijzonders gezien of gemaakt en wilt u het met ons delen? Stuur dan uw foto’s naar: info@florapodium.com.

  Image
  Image

  Lisianthus

   

  Montana Lisianthus

  Lieflijk, hip, trendy, veelzijdig en razend populair bij bloemisten en designers: de Lisianthus. De afgelopen jaren is er door veredelaars en kwekers enorm ingezet op de verbetering van de houdbaarheid, diversiteit en het imago. En met succes! De Lisianthus is sterk, houdbaar en niet meer weg te denken uit de bloemensector. Frank en Corine van Holst, van Montana Lisianthus, telen een groot assortiment Lisianthus en blijven zich inzetten voor vernieuwing en verbetering van de rassen! We kregen een fantastische rondleiding op het bedrijf en mochten kennismaken met de allernieuwste soorten. 

   

  Montana

  Frank en Corine van Holst zijn al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in het telen van diverse soorten Lisianthus. Ondanks dat zowel Frank als Corine, het kwekers vak vanuit huis hebben meegekregen, zijn ze allebei niet in het bedrijf van hun ouders gestapt. Corine was actief bij een reclamebureau en Frank was werkzaam als teeltadviseur. Tijdens zijn werk kwam Frank bij diverse kwekers, waaronder de eerste Lisianthus kwekers. Dit was echt nog pionieren! Lisianthus is een prachtig gewas, maar stond destijds nog in de kinderschoenen. Dit mooie, maar ingewikkelde gewas, had toch de nodige aantrekkingskracht voor Frank en Corine. Een gewas met uitdaging, maar vooral potentie! Samen gingen ze de uitdaging aan en zijn ze de afgelopen 30 jaar vol liefde, passie, geduld, overgave, vallen en opstaan uitgegroeid tot een fantastisch bedrijf. Op 4 hectare worden ongeveer 30 soorten Lisianthus geteeld van hoogwaardige kwaliteit, waarvan de meeste soorten jaarrond verkrijgbaar zijn. 

  Vooruitstrevend en vernieuwend

  De afgelopen jaren is de Lisianthus enorm in populariteit gestegen. Het assortiment is niet alleen verbreed, maar ook de houdbaarheid en kwaliteit van het product is enorm verbeterd. Frank en Corine zijn vooruitstrevend en blijven altijd zoeken naar vernieuwing. Montana heeft geen massa productie, maar zet in op exclusiviteit en diversiteit en wil zoveel mogelijk soorten jaarrond produceren voor een zo groot mogelijke doelgroep.
  Frank en Corine hebben nauw contact met de handel, maar ook met designers en bloemisten, zodat ze de vraag uit de markt kunnen voorleggen aan de veredelaars in Japan, die dit mee kunnen nemen in hun veredelingsproces.

   

  Blue Chateau, Stracciatella Lavender en de Antica

  Drie nieuwe soorten in het assortiment van Montana zijn de Blue Chateau, Stracciatella Lavender en de Antica.
  Blue Chateau is opvallend door de bijzondere beige kleur, die zelfs doorkleurt op de vaas naar een stoere lavendel tint, heel uniek! Een prachtige, grote gevulde bloem, die heel goed past in de huidige vintage trend.

  Stracciatella Lavender is speciaal ontwikkeld voor Montana. Een lavendel kleur Lisianthus ontbrak nog aan het assortiment, waardoor dit een hele mooie aanvulling is. De bloem is groot, gevuld en heeft een donker spikkeltje in het bloemblad, wat de kleur echt uniek en zeer elegant maakt. Een prachtig soort om op de vaas te hebben, maar hij past ook heel goed in mooie chique boeketten en arrangementen.

  De Antica is een vintage-achtige roze Lisianthus met een opvallend grote bloem, prachtig voor in de najaarsarrangementen en ook weer heel anders en opvallend.

   

  Botanic soorten

  Lisianthus, of eigenlijk Eustoma, groeit van origine in Latijns-Amerika. De Botanic soorten van Montana zijn echt ‘retro’. Deze soorten komen dicht in de buurt van de primitieve, botanische Lisianthus soorten uit het Wilde Westen. Daar komt dan ook de naam Botanic vandaan. Ze zijn weelderig, fragiel, lieflijk, geven een zomers gevoel en passen fantastisch in de huidige trend van de veld- en plukboeketten. De Botanic soorten zijn in 5 kleuren verkrijgbaar.
  De witte en roze Exotic zijn de dubbelbloemige variant van de Botanic. In 2019 heeft Montana met de Botanic Pink de Dutch Tulip Award in de wacht gesleept!

  Image
  Image
  This image for Image Layouts addon

  'Stracciatella Lavender'

  This image for Image Layouts addon

  'Blue Chateau'

  This image for Image Layouts addon

  'Antica'

  This image for Image Layouts addon

  'Exotic White'

  This image for Image Layouts addon

  'Botanic Pink'

  This image for Image Layouts addon

  'Botanic White'

  This image for Image Layouts addon

  'Botanic Lavender Mist'

  This image for Image Layouts addon

  'Botanic Green Mist'

  This image for Image Layouts addon

  'Botanic Blue'

  Hoe wordt Lisianthus geteeld?

  In Japan zijn ze meester in het veredelen van nieuwe Lisianthus rassen. Het zaad wordt geleverd aan de opkweek bedrijven. Na het zaaien duurt het ongeveer drie maanden voordat de stekken groot genoeg zijn opgepoot te worden bij de kweker.
  Na het poten, kunnen de eerste bloemen na een week of acht geoogst worden.
  Frank en Corine hanteren een strak teeltschema. Elke week worden er een aantal vakken geoogst en opnieuw aangepoot. Op deze manier proberen ze jaarrond een zo compleet mogelijk assortiment aan te bieden.

   

  Hoe verzorg je Lisianthus?

  Tip van de kweker: snijbloemenvoedsel is belangrijk en noodzakelijk voor de Lisianthus!
  De Lisianthus staat graag in een schone, liefst glazen vaas. Snij een klein stukje van de stelen af, voordat ze in het water gaan. Zorg ervoor dat er geen blad in het water hangt. Het toevoegen van snijbloemenvoedsel aan het water is heel belangrijk! Zet haar niet in de zon of op de tocht. Zo verdubbelt u het leven van de bloem in de vaas en blijft uw Lisianthus twee keer zo lang schitteren.

   

  Biologisch telen

  Niet alleen kwaliteit en diversiteit staat hoog in het vaandel, ook duurzaam telen is voor Frank en Corine heel belangrijk. Er wordt zoveel mogelijk biologie ingezet om ziektes tegen te gaan en het gewas te verbeteren. Lisianthus heeft heel gevoelige wortels. Door na elke oogst de grond om te spitten, te stomen en biologie toe te voegen aan de grond, proberen Frank en Corine de bodemkwaliteit te optimaliseren. Sterke wortels geeft een gezond gewas en is beter bestand ziektes en plagen.

   

  Toekomst

  Lisianthus is populair en nog steeds stijgend in populariteit. Het is een graag gezien product en dat hebben beide zonen van Frank en Corine ook gezien. Zoon Frank jr. is veel te vinden op allerlei kwekerij-bedrijven. Hij zit nu nog in de afronding van zijn studie en wil graag ervaring opdoen bij andere bedrijven. Jerom, de oudste van de twee, werkt sinds twee jaar in het bedrijf en wil heel graag de passie en liefde van zijn ouders voortzetten en de toekomst van de prachtige, veelzijdige Lisianthus waarborgen!

   

  FloraPodium, 22 september 2022

   

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube