Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  'Wedding & Events'

  Inspiratie Pagina

  Op deze pagina geven wij u steeds een klein inkijkje in de wereld van de Wedding en Events bloemen. Dit kan op verschillende manieren; een bijzonder product waarvan we vinden dat deze bijzonder geschikt is voor evenementen, maar ook wetenswaardigheidjes en nieuwtjes, en vooral ook foto’s van bloemenarrangementen en decoraties ter inspiratie. Heeft u iets bijzonders gezien of gemaakt en wilt u het met ons delen? Stuur dan uw foto’s naar: info@florapodium.com.

  Image
  Image

  Narcissus

  W.F. Leenen 

  De broers Jaco en Dirk Leenen zijn de derde generatie in het bedrijf W.F. Leenen. W.F. Leenen is gespecialiseerd in het veredelen en telen van diverse soorten narcissen, zowel voor de snij als de bol. Daarnaast telen de broers op kleinere schaal Scilla, Leucojum, Fritillaria en Sonatini’s.
  Kwaliteit staat bóven kwantiteit! Voor het broeien van de bloemen gebruiken ze hun eigen geteelde bollen, zodat ze de kwaliteit in eigen hand hebben. Dit jaar worden er ongeveer 20 soorten narcissen geteeld voor de snij. Er worden kleine hoeveelheden van één soort geteeld, zodat er groot productaanbod op de markt is, op kleine schaal.

  In de wintermaanden ligt de focus op de snijbloemen, in de zomer op de bollenteelt. De bol haalt enorm veel energie en voedingsstoffen uit de grond, waardoor er na vier jaar hele arme grond overblijft en de bol niet goed genoeg kan groeien. Daarom worden de bollen elke vier jaar op een ander stuk land geteeld.

   

  Verzorging

  Narcissen combineren met andere bloemen blijft moeilijk. Voordat de bloemen de deur uit gaan, worden ze voorbehandeld om het slijm te verminderen, maar zodra de bloemen afgesneden worden, komt er opnieuw slijm vrij waar de meeste andere soorten bloemen niet tegen kunnen. Gebruik altijd een schone vaas met koud water en ververs het water regelmatig.

   

  Duurzaam

  De narcissen worden geteeld op een substraat van schelpen en zand. De ontkiemde wortels verankeren zich beter in de schelpen dan in aarde en het helpt schimmels en bacteriën te voorkomen. Deze manier van telen is schoon, omdat er geen grond aan de stengels blijft zitten of ze de grond moeten desinfecteren. Na het oogsten worden de bollen gerooid en wordt het substraat hergebruikt door hoveniers. Er is dus weinig afval.
  De narcissen worden energie-arm gebroeid. Er wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp en zonnepanelen. Alleen bij hele koude dagen wordt er gebruik gemaakt van de opgeslagen energie om te stoken. Het doel is om uiteindelijk helemaal zonder gas te kunnen telen.

   

  Wist je dat?

  De bollen van de narcis bevatten een hoog gehalte van de stof Galantamine. Deze stof wordt ingezet bij de ziekte van Alzheimer. De Galantamine houdt de afbraak van ‘acetylcholine’ tegen, een signaalstof die zorg draagt voor de overdracht van informatie in de hersenen.

   

  Veredelen

  Veredelen van bolbloemen is een lang proces. Zo ook bij narcissen. Het duurt lang om vanuit een zaadje een bol te kweken die bloeit én van goede kwaliteit is. Van één bol, heb je het jaar daarop twee bollen. Na zes jaar heb je misschien een nieuw soort. Nog vijf tot tien jaar later kun je een nieuw soort testen. Voordat je kunt vermeerderen ben je dertig jaar verder. Jaco en Dirk zetten voort wat hun vader en overgrootvader begonnen zijn. En ook vandaag de dag zijn de broers intensief op zoek naar nieuwe bijzondere soorten, in de hoop dat de volgende generatie deze in de markt kunnen zetten.

   

  Guinness Book of Records


  Een paasei, niet van chocola, maar van narcissen. Paul Fleischli van Blumen Krämer in Zürich ging opnieuw voor een notering in het Guinness Book of Records. Om deze notering te behalen moest hij zijn eigen record verbreken uit 1996: een ei, gemaakt van narcissen, hoger dan twee meter. En dát heeft hij gedaan. Samen met zijn team heeft Fleischli een Paasei gemaakt van maar liefst 3,5 meter hoog en met een doorsnede van 2,2 meter. Om het ei op te maken, zijn er 30.000 stelen Narcissus Bright Paradise van de Nederlandse kweker W.F. Leenen gebruikt. Dit bijzondere Paasei was te bezichtigen van 5 tot en met 10 april in de Wasserkirche midden in Zürich langs de rivier Limmat.

   

  FloraPodium, 13 april 2023

   

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube