Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Nerine elegance 'Salmon Twinkle'

  Kalender

  Nerine 'Salmon Twinkle' is beschikbaar van eind augustus tot half september. 

  Image

  In de schijnwerpers

  In de afgelopen jaren heeft de Nerine aan populariteit gewonnen. Niet alleen bloemisten en ontwerpers zijn gecharmeerd van deze elegante bloem, maar ook consumenten beginnen steeds meer waardering te tonen voor deze prachtige verschijning. De bloemen zijn sierlijk, hebben een lange levensduur en zijn verkrijgbaar in een scala aan prachtige kleuren. Ben Jansen, eigenaar van kwekerij Tunezo, heeft de schitterende Nerine 'Elegance Salmon Twinkle' toegevoegd aan zijn assortiment. Dit specifieke type is werkelijk uniek vanwege zijn opmerkelijke kleur.

   

  Tunezo

  Ben Jansen staat aan het roer van kwekerij Tunezo (Tulpen, Nerine en Zomerbloemen), samen met zijn vrouw Wapke. Hij heeft zich gespecialiseerd in het kweken van exclusieve en prachtige producten. Met veel enthousiasme nemen we dan ook graag een kijkje op zijn kwekerij, waar we eerder al kennis hebben gemaakt met buitengewone dubbele Scabiosa caucasica, de elegante Campanula lactiflora en de Eremurus. Alleen het allerbeste voldoet aan zijn normen!

   

  Nerine 'Elegance Salmon Twinkle'

  We hebben Ben gevraagd wat de 'Salmon Twinkle' zo speciaal maakt. "Natuurlijk, dat is vooral de kleur," antwoordde hij direct. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de 'Salmon Twinkle' prachtige zalmkleurige bloembladen die een betoverende, sprankelende glans hebben. In het zonlicht komt deze glans helemaal tot zijn recht! De 'Salmon Twinkle' is bij uitstek geschikt voor bruidswerk! Maar ook in een boeket, arrangement of gewoon thuis in een vaas steelt ze absoluut de show.

   

  tunezo

  De teelt

  Nerine is van nature een zeer duurzaam gewas. Het is robuust, vereist eigenlijk geen gebruik van bestrijdingsmiddelen en de behoefte aan verwarming voor de groei is minimaal.

  Voor de teelt van Nerines heeft Ben de afgelopen jaren nauw samengewerkt met zijn buurman Bas van Keulen. Bas richt zich voornamelijk op het veredelen en kweken van grote hoeveelheden, terwijl Ben zich concentreert op het selecteren van nieuwe variëteiten en het op kleinere schaal kweken van deze unieke soorten. Samen brengen ze nieuwe variëteiten op de markt en gaan ze nieuwe uitdagingen aan op het gebied van teelttechnieken. Hoe kunnen ze op de meest duurzame manier de langste en dikste stelen verkrijgen?

  Na het planten van de bollen duurt het ongeveer vijf tot zes maanden voordat de bloemen kunnen worden geoogst. Vervolgens hebben de bloemen één tot twee maanden nodig voor wat bekend staat als "uitgroei". Er moet eerst een nieuwe knop in de bol ontwikkelen voordat de bollen kunnen worden geoogst. Zodra de oogst plaatsvindt, worden de zijbollen (klisters) verwijderd, de bollen schoongemaakt en worden ze bewaard in een koelcel bij een temperatuur van twee graden Celsius. De mannen gaan zeer voorzichtig om met de klisters, vooral bij de kleine en unieke variëteiten. Deze zullen uiteindelijk de nieuwe bollen vormen.

   

  Rijper snijden

  Ben hanteert een rijper snijpunt voor al zijn Nerine-variëteiten in vergelijking met de meeste andere kwekers. Zijn focus ligt op het hoogste segment binnen Europa. Omdat het transport van deze bloemen op water plaatsvindt en niet in dozen, komt dit zeker ten goede aan de kwaliteit en voorkomt het beschadiging van de bloemen met opengebarsten knoppen. Bovendien halen de bloemen meer energie uit de bol, omdat ze later worden gesneden. Dit draagt bij aan een langere houdbaarheid.

   

  Enthousiasme en toewijding

  Ben beschouwt zichzelf als een echte vakidioot die zijn werk met grote passie uitvoert. Hij wordt blij van het poten van de bollen en visualiseert al wat er over enkele maanden uit zal groeien. Zowel Ben als Bas beschouwen Nerine als een prachtig product. Het is geen massaproduct, maar eerder bestemd voor de exclusieve markt. De teelt ervan brengt uitdagingen met zich mee, maar de erkenning die ze krijgen voor dit product maakt alle inspanningen de moeite waard!

   

  FloraPodium, 31 augustus 2023

  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube