Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  Opuntia undulata

  Kalender

  De Opuntia undulata is jaarrond beschikbaar. Met bloem is ze eind mei tot eind augustus beschikbaar. De vrucht blijft tot eind november aan de plant zitten.

  Image

  In de schijnwerpers

  Op twee kilometer afstand van het FloraPodium wanen wij ons voor even in de Mediterranee. Olijfbomen, Citrusplanten, Callistemon en Bougainvillea zijn een kleine greep uit het grote assortiment. RM Plants is gespecialiseerd in de import en de op- en afkweek van diverse indoor en outdoor planten. Wij kennen het bedrijf als een specialist met bijzondere noviteiten; echt een plek dus voor FloraPodium om eens langs te gaan! Dus brachten wij een bezoek aan RM Plants en spraken met de oprichter van het bedrijf, Rémi van Adrichem.

   

  Veelzijdig assortiment

  Iedere week komen er containers en vrachtwagens vol met planten naar Nederland. Genoeg keuze om een FloraPodium product voor deze maand uit te zoeken. RM Plants staat voor een hoge productkwaliteit en leverflexabiliteit. Veel klanten kopen bij RM Plants omdat er altijd unieke planten te vinden zijn die je via de gangbare bestelmethoden niet altijd kunt krijgen. Het assortiment is zo veelzijdig dat er elke maand wel een andere plant in trek is. RM Plants heeft dan ook niet één maar wel twaalf piekmaanden en heeft het hele jaar door iets bijzonders te bieden.

   

  Schijfcactus

  De plant die wij deze maand graag in de spotlights zetten is de Opuntia undulata, ook wel schijfcactus of vijgencactus genoemd. Cactussen zijn hotter dan ooit! Deze prachtige bloeiende cactus bloeit ieder jaar opnieuw en na de bloei geeft ze eetbare cactusvijgen. Het is een mooie robuuste plant die een aanwinst is voor elke huiskamer en in de zomer is hij ook heel geschikt als terrasplant.

  Van origine komt deze mooie bloeiende cactus uit Mexico. Sommige van de Opuntia soorten worden speciaal geteeld voor de eetbare vijgen en voor de jonge schijven. Deze jonge schijven worden namelijk als groente gebruikt.

  Een ander leuk weetje is het feit dat deze cactus vaak wordt bewoond door de Chochenilleluis; dit is een luis die wordt gebruikt voor de productie van kleurstof. De luis is bij het openknijpen namelijk doordringend rood. Deze kleurstof wordt bijvoorbeeld gebruikt in de make-upindustrie. In Peru, Mexico, Chili en de Canarische eilanden worden deze cactussen nog steeds voor dit doel geteeld. Op de foto’s zie je het felrode sap van de luis.  

   

  logo rmplants

  Verzorging

  Zet de cactus op een plek met veel licht en probeer zoveel mogelijk de woestijnomgeving na te bootsen. Bij voorkeur staat de plant op een warme plek op de vensterbank, maar liever niet in de felle middagzon. De reden hiervoor is dat de plant dan achter glas staat en dat is deze plant natuurlijk niet gewend in zijn natuurlijke leefomgeving. Geef de plant niet te veel water! Je kunt beter een keer in de paar weken een flinke scheut water geven, dan elke dag een beetje. Van november tot februari heeft de cactus eigenlijk geen water nodig.

  De cactus is met al haar stekels niet de makkelijkste plant om te verpotten. Toch is het goed om deze woestijnplant regelmatig een nieuwe pot te geven, daar wordt hij gezond en groot van. Een goede tip voor het ompotten is om naast handschoenen, ook een opgerolde krant te gebruiken om je handen te beschermen tegen de kleine doorntjes.

  Hou er rekening mee worden gehouden dat de cactussen naast de lange stekels soms ook glochiden hebben. Dit zijn kleine kussentjes van hele kleine naaldjes met weerhaken. Als je dit aanraakt breken ze gemakkelijk af en blijft het in de huid achter wat gaat irriteren.

  Image
  Image
  Image

  De teelt

  Eigenaar Rémi vertelt dat het succes van zijn bedrijf mede wordt bepaald door een goede en heel intensieve samenwerking met kwekers en leveranciers van uitgangsmateriaal. In verschillende samenwerkingsvormen werkt RM Plants met kwekers over de hele wereld samen. Op de kwekerij in Nederland worden de planten afgehard, opgepot en afgeweekt. Door vaak op bezoek te gaan bij de kwekers waar hij mee samenwerkt, wordt het contact goed onderhouden, en omdat de samenwerking met deze leveranciers zo intensief is wordt RM Plants ook vaak de mooie handel gegund. Hierdoor vind je altijd gekke en aparte dingen in het assortiment die je niet zomaar ergens anders zult vinden.

   

  Optimaal klimaat

  De kwekerij in Nederland is voorzien van vier aparte klimaatzones die qua licht, temperatuur en luchtvochtigheid afzonderlijk te sturen zijn. Per productgroep kan er dus gezorgd worden voor een optimaal klimaat. Met behulp van speciale ventilatoren kan het zelfs in de kwekerij hard waaien om op die manier een subklimaat te creëeren. Met een eb en vloed systeem wordt er water gegeven. Met dit watersysteem worden de planten in een laagje water gezet, de plant kan dan met de wortels water opzuigen. Het water loopt dan na een aantal minuten weer weg, zodat de wortels niet kunnen gaan rotten. De planten zuigen net genoeg water op om de kluit goed vochtig te maken.

   

  Samenwerkingen

  Zoals gezegd heeft RM Plants met veel kwekers een intensieve samenwerking. De kwekers komen o.a. uit Italië, Spanje, Honduras, Guatemala, Costa Rica en China. Enerzijds zijn er bedrijven die plantmateriaal voor RM Plants opkweken. Anderzijds zijn er bedrijven die op contractbasis halfwas producten leveren. De producten komen per boot of vrachtwagen naar Nederland toe. Sommige planten zijn drie tot vier weken onderweg om uiteindelijk bij RM Plants aan te komen. De planten worden direct na binnenkomst in één van de vier afdelingen geplaatst waar op dat moment het meeste geschikte klimaat heerst zodat de plant kan herstellen en het afkweek proces kan starten.

   

  Duurzaamheid

  RM Plants heeft duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Naast de MPS A+ MPS-Gap en MPS-SQ  certificering wordt er nu gewerkt aan de Fruit en Vegetable certificering. Ook werkt het bedrijf met heel veel meermalige transportverpakkingen en wordt een groot deel van de kweekpotten meermaals hergebruikt. Daarnaast is de kwekerij voorzien van een zeer inventieve energiezuinige verwarmingsinstallatie. 

   

  FloraPodium, 8 juli 2019

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube