Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Ptilotus 'Matilda'

  Kalender

  Ptilotus Matilda is beschikbaar van juni tot september. Afhankelijk van het weer. 

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Ptilotus is voornamelijk bekend als tuinplant, maar ook als snijbloem is het een fantastische bloem om mee te werken. Ze is sierlijk, heeft een prachtige roze kleur met een zilverachtige gloed en is ook nog eens goed houdbaar. Wij bezochten kweker Steef Meewisse, die ons alles vertelde over dit lieflijke bloemetje.

   

  Steef Meewisse

  Steef is een echte seizoenskweker. Jaarrond teelt hij verschillende soorten bloemen die bij het seizoen passen. Tijdens onze rondleiding hebben we de meest mooie soorten Delphinium gezien, hele bijzondere Asclepia soorten en nog veel meer zomerbloemen. De eerste Brassica’s waren al gezaaid, die worden in januari verwacht. Elk seizoen heeft mooie producten en door een heel divers, jaarrond teeltplan te maken kan Steef in elk jaargetijde de bloemist een mooi product aanbieden.

   

  Ptilotus

  Ptilotus exaltatus ‘Matilda’, ook wel sierlijke vossenstaart genoemd in Nederland, komt oorspronkelijk uit Australië. Steef is altijd op zoek naar leuke, bijzondere producten. Het liefst iets wat een ander niet heeft. Elk jaar heeft hij bloeiproeven met wel veertig tot vijftig verschillende soorten bloemen. Hij vraagt naar verschillende meningen vanuit de handel en luistert naar de mening van de klanten. Zo ook werd de Ptilotus toegevoegd aan het teeltschema van Steef. Hij is de enige kweker in Nederland die de Ptilotus als snijbloem teelt.

  Voor de bloemist is Ptilotus een ontzettend mooie aanvulling op het assortiment. Haar zachtroze speelse pluim is ontzettend leuk te gebruiken in boeketten en arrangementen. De zachtroze, lieflijke kleur vinden wij ook heel passend bij bruidswerk. Maar ook als mono bos op de vaas is het ontzettend dankbare bloem.

   

  Verzorging

  Ptilotus is niet heel veeleisend wat betreft de verzorging. Net zoals alle bloemen wil ze graag een schone vaas. Een klein stukje schuin afsnijden, daarna in schoonwater met snijbloemenvoedsel. Ze heeft een vaasleven van 10 tot 14 dagen.
  Als je haar op oase wilt gebruiken adviseert Steef om al het blad eraf te halen, dan wordt het opgenomen water niet verdampt via het blad.

   

  20230718 040300000 iOS

  De teelt

  Ptilotus groeit uit zaad en is een eenjarige plant. In januari worden de eerste zaadjes geplant, in juni kunnen dan de eerste bloemen gesneden worden. Eerst de hoofdtak, daarna worden de zijtakken gesnoeid. Als het gewas leeg is, worden de plantjes gerooid en wordt de grond klaargemaakt voor het volgende gewas.
  Ptilotus is beschikbaar van juni tot september, een beetje afhankelijk van het weer.

   

  Duurzaam

  Steef streeft er naar om zo natuurlijk mogelijk te telen. Hij steekt heel veel tijd en energie in het weerbaar maken van zijn gewassen. “Natuurinclusief”, verteld Steef ons. “Wij voegen natuurlijke plantsappen van andere bomen toe aan het water, we werken met zeewier en algen om de resistentie van het gewas te verhogen. Ook het telen van meerdere gewassoorten werkt mee aan de weerbaarheid van de plant.” Een sterk gewas heeft veel minder last van ziektes en plagen, waardoor er bijna geen gewasbescherming meer nodig is.

  “Ik vind het belangrijk dat er een duurzaam, verantwoord en eerlijk product wordt geproduceerd, van een dusdanige kwaliteit dat de uiteindelijke klant niet alleen prachtige bloemen, maar ook een goed gevoel in huis haalt.”

   

  FloraPodium, 27 juli 2023

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube