Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Delphinium 'Dewi Flamingo'

   

  Kalender

  Delphinium 'Dewi Flamingo' is beschikbaar van half juni tot half oktober.  

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Hij is bijzonder geïntereresseerd in verbrandingsmotoren, heeft verschillende opleidingen gedaan in de techniek, jarenlang gewerkt voor een luchtvaartmaatschappij en toch heeft hij op zijn 38e het roer omgegooid! Marcel de Rooij teelt in het voorseizoen ranonkels en van half mei tot half november een prachtig assortiment Delphiniums. Het FloraPodium wilde graag kennismaken met deze gepassioneerde kweker! Hij vertelde ons uitgebreid over zijn teelt en in het bijzonder over de Delphinium 'Dewi Flamingo’.

   

  Quality4Flowers

  Marcel heeft als klein jongetje zijn liefde voor telen ontwikkeld. Hij was pas negen jaar toen hij aan de slag ging bij een Bouvardia kweker om een zakcentje te verdienen. Na anderhalf jaar maakte hij de overstap naar een andere kweker, die naast Cymbidium en Gips, kleinschalig een aantal niche producten teelde, waaronder Delphinium. Na zijn technische studies heeft hij verschillende jaren bij een luchtvaartmaatschappij gewerkt in verschillende functies. Toch ging dit op den duur vervelen. Marcel is ontzettend leergierig, wil blijven leren en heeft dan ook in de loop der jaren verschillende studies opgepakt. Echter de liefde voor telen is hij nooit verloren. Tot zijn 38e is Marcel naast zijn studies én baan altijd bij die éne kweker gebleven, waar hij trouw elke zaterdag bleef werken. Marcel beschouwt hen intussen een beetje als zijn ‘tweede familie’. Maar op zijn 38e kocht hij zijn eigen tuin en moest hij natuurlijk al zijn tijd daaraan besteden. Sindsdien teelt hij samen met zijn vrouw Jacinta met veel passie en enthousiasme de meest prachtige soorten Delphiniums van hoogwaardige kwaliteit.

   

  Flamingo

  Marcel liet ons verschillende prachtige soorten zien op zijn tuin. Ons oog viel op de bijzonder mooi gekleurde Delphinium 'Dewi Flamingo’. Deze schoonheid heeft een mix van wit en roze tinten in de bloem. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe mooier ze wordt.

  Daarnaast heeft de Flamingo een hele mooie takopbouw, waardoor de takken goed te verwerken zijn in een boeket. De stelen zijn geen enorm dikke boomstammen, maar handzaam en goed werkbaar voor bloemisten en designers.

  Flamingo is prachtig om als bos op de vaas te zetten, maar ook bij grote evenementen heeft ze niet veel nodig om de show te stelen!

   

  quality4flowers

  De teelt

  Marcel en Jacinta telen elf soorten Delphiniums van hoogwaardige kwaliteit. Daarnaast heeft hij nog een aantal proefsoorten staan die hij test voor de veredelaar. Op deze manier zit hij 1e rang wat betreft de nieuwste soorten. “Wij mikken op het hoge segment. Als koper mag je dan ook echt een hoogwaardig product verwachten. Wij besteden heel veel aandacht aan het boswerk, de verpakking en de versheid. Ik gooi liever lachend een tak weg van een paar euro die net niet goed genoeg is, dan dat ik deze nog ergens tussen bos.”

   

  Teeltjaar in een notendop

  Na het Delpinium seizoen (in november) worden de Delphinium planten gerooid, schoongemaakt en in een grote vriezer opgeslagen. Delphinium is een vaste, winterharde plant en door de vorst wordt het groeiproces stilgelegd. Door in verschillende fases de planten uit deze vriezer te halen, kan Marcel aanpoten in verschillende tijdvakken. Hierdoor kan hij van mei tot november continu produceren en is hij stabiel in de markt.

  In februari worden de eerste planten uit de cel aangepoot. In de maanden daarna zijn Marcel en Jacinta druk in de weer met het snijden van de ranonkels. Als de laatste ranonkels van het land zijn, kunnen al snel de eerste Delphiniums gesneden worden. In november worden de planten weer gerooid, de ranonkels aangepoot en met Kerst hebben ze dan een weekje rust verteld Marcel lachend.

   

  Kwaliteit waarborgen

  ‘Rust’ en ‘langzaam’ zijn twee belangrijke begrippen voor Marcel. Hoe langzamer de planten groeien, hoe liever. Dat komt ten goede aan de kwaliteit van de takken. In de 1e en 3e snee is dit nog redelijk te sturen. De 2e snee valt in de zomer, dan is het vooral spelen met kunstmest om het gewas te remmen. De hoeveelheid licht en warmte is in de kas redelijk beïnvloedbaar, maar buiten niet meer. Na het snijden van de Delphiniums staan deze eerst een dag op een voorbehandelingsmiddel voordat ze verkocht worden. Dit is ontzettend belangrijk benadrukt Marcel. Er worden geen uitzonderingen gemaakt voor spoedbestellingen. Marcel staat achter de kwaliteit van zijn product en wil dit waarborgen.

   

  Binnen en buiten

  De eerste soorten van het seizoen komen uit de kas. Daarna wordt dit aangevuld met de teelt van buiten. Hier wordt er voor het aanpoten van het gewas folie over de tuin getrokken. Dit folie is volledig afbreekbaar en vergaat in de grond. Het voordeel hiervan is dat er minder water verdampt! Daarnaast zakt de bodem temperatuur een aantal graden (waardoor de plant rustiger groeit) en vermindert het onkruid tussen de planten.

   

  Nooit uitgeleerd

  Marcel blijft leren en ontdekken. Hij heeft een apart vak in de kas, wat hij zijn speelveld noemt. Hier test hij bijvoorbeeld met kunstmest. “Welke hoeveelheid kan ik geven tot ze kapot gaan?” In dit deel hangen een aantal kappen met verschillende soorten verlichting. Marcel is aan het testen of het daglicht verlengd kan worden in de kas in de eerste en laatste weken van de teelt en welke verlichting daar het beste bij past om optimale kwaliteit te behouden. Hierbij komt zijn interesse in de techniek weer volledig terug.

  Ook in zijn ‘gereedschap’ zie je de technische achtergrond terug. Zo heeft hij zelf een soort tractor ontworpen en gebouwd, zodat hij folie en waterslangen kan uitrollen én gaten kan prikken waar de planten gepoot kunnen worden.

  Delphinium is volgens Marcel zeker niet het makkelijkste gewas om te telen, maar daar ziet Marcel dan ook weer de uitdaging in. Hij vindt het heerlijk om nieuwe dingen uit te proberen en te ontdekken hoe het nóg beter kan!

   

  FloraPodium, 01 juli 2021

  Image
  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube