Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  'Wedding & Events'

  Inspiratie Pagina

  Op deze pagina geven wij u steeds een klein inkijkje in de wereld van de Wedding en Events bloemen. Dit kan op verschillende manieren; een bijzonder product waarvan we vinden dat deze bijzonder geschikt is voor evenementen, maar ook wetenswaardigheidjes en nieuwtjes, en vooral ook foto’s van bloemenarrangementen en decoraties ter inspiratie. Heeft u iets bijzonders gezien of gemaakt en wilt u het met ons delen? Stuur dan uw foto’s naar: info@florapodium.com.

  Image
  Image

  Cyclamen

  Richard van Ruiten

  Richard van Ruiten is een echte kweker met passie, zijn werk is zijn hobby. Hij houdt van zijn vak en hij wil graag mooie, exclusieve producten telen. Geen massateelt, maar Richard haalt zijn voldoening uit kleinschalige teelt voor het hogere segment. Een aantal jaar geleden bezochten wij Richard voor de prachtige Gloriosa Lime. Vorig jaar is hij naast zijn Gloriosa teelt een nieuwe teelt begonnen; snijcyclamen. We gingen opnieuw een kijkje nemen in zijn kwekerij.

   

  Richard van Ruiten

  Richard komt uit de bloemsierkunst, en is eigenlijk het kwekers vak ingestapt toen zijn vader door gezondheidsproblemen voor een lange tijd uit de running was. Zijn moeder moest de kwekerij alleen draaiende houden, zodoende besloot Richard zijn ouders bij te staan op de tuin. Hij vond een mooie combinatie in het reizen naar Nieuw Zeeland, Thailand, Afrika en China en daarnaast het veredelen van de Gloriosa. Tijdens zijn reizen is Richard altijd op zoek naar mooie Gloriosa knollen, waarmee hij zelf nieuwe soorten teelt. Richard kijkt met een ander oog naar zijn producten, hij denkt vanuit een bloemist. Hij is dan ook altijd op zoek naar nieuwe, exclusieve producten die meerwaarde hebben voor de markt.
  Vast personeel heeft Richard op dit moment niet, hij wil graag zelf het gevoel blijven houden met het product. Alleen zijn ouders helpen nog mee in het bedrijf.

  Cyclaam

  De cyclaam is een knolgewas en groeit op verschillende plaatsen in de wereld. De grootste aantallen zijn te vinden in het Middellandse Zeegebied. In de oudheid kende men de cyclaam vooral door haar geneeskrachtige eigenschappen en werd zij gebruikt in verschillende medicijnen.
  Cyclamen zijn te onderscheiden in twee groepen. De tuinsoorten die redelijk tot goed winterhard zijn en de bekende bloeiende kamerplanten soorten, van mini tot groot en alles daar tussenin. Voor de snijbloem teelt Richard een aantal cultivar soorten van de Cyclamen persicum uit de Curly serie.

   

  Niche product

  De snijcyclaam is al een heel oud product, maar is vroeger nooit echt als snijbloem in de markt gezet. Vanaf 2009 heeft de firma Van der Does uit Woubrugge deze specialistische teelt opgepakt. Helaas is deze kweker op jonge leeftijd overleden en daarmee verdween ook de snijcyclaam. Richard werd geattendeerd op deze niche teelt door Patrick Dobbe, van de groothandel Dobbe Flowers. Hij miste de snijcyclaam in zijn assortiment voor bloemisten en designers. In maart 2021 heeft Richard een kijkje mogen nemen op de voormalige kwekerij van de firma Van der Does, maar echt heel veel teeltinformatie was er niet beschikbaar. Toch zag Richard mogelijkheden in de cyclaam, maar vooral een uitdaging in de teelt. Hij moet het echt zelf opnieuw uitvinden. In mei 2021 is hij kleinschalig gestart met 250 gemengde planten om te kijken welke soorten het meest geschikt waren.
  Na een redelijk succesvolle proefteelt heeft Richard de aantallen opgeschaald naar 3000 planten.

   

  Image
  Image
  Image
  This image for Image Layouts addon

  Cyclaam Zalm

  Image
  This image for Image Layouts addon

  Cyclaam Wit

  Image
  This image for Image Layouts addon

  Cyclaam Magenta

  Image
  This image for Image Layouts addon

  Cyclaam Gemengd

  Teelt van de cyclaam

  Cyclamen groeien uit zaad. Dit gebeurt bij de vermeerderaar. Als de planten vier maanden oud zijn, komen ze bij Richard op de tuin. Het duurt dan nog ongeveer 3,5 maand voordat de eerste bloemen geoogst kunnen worden. Cyclamen hoeven niet elke dag geplukt te worden. In een cyclus wordt elke tafel eens per drie dagen geoogst. Per dag kan hij ongeveer 1200 stelen plukken.
  Dit seizoen, dat loopt van augustus tot de Kerst, levert Richard vier kleuren; zalm, wit, magenta en gemengd. Deze gemengde soorten zijn niet alleen voor de bloemist heel leuk om mee te werken, maar voor Richard ook een goede test om te zien welke soorten nog meer geschikt zijn om op kleur aan te voeren.
  Mocht het teelt-technisch én met het hele leerproces lukken, dan hoopt Richard het areaal uit te breiden met meer soorten op kleur. Dit valt en staat met de energiecrisis in het achterhoofd.

   

  Wedding en Event

  Cyclamen hebben een lieve, zachte en chique uitstraling. Ze hebben een lengte van ongeveer 20 cm, wat ze niet per se geschikt maakt voor heel groot bloemwerk, maar des te meer voor tafelaankleding, een receptietafel, in een bruidsboeket of corsages of thuis als decoratie. En met de juiste verzorging hebben ze ook nog eens een heel goed vaasleven.

   

  Hoe verzorg je snijcyclamen het beste?

  Met de juiste verzorging kun je zeker twee weken genieten van deze delicate bloemetjes. Het is belangrijk dat de cyclamen op een schone vaas staan, met schoon water. Cyclamen hoeven geen snijbloemenvoedsel. Cyclamen zijn echte diva’s en stralen het liefst alleen in de vaas. Samen met andere bloemen is de houdbaarheid minder.
  Ook het aansnijden van de bloemen vereist een speciale techniek. Het beste is om een kleine snee te maken verticaal in de steel, dit vergroot de opname van water.
  Cyclamen verliezen hun houdbaarheid als ze op oase verwerkt worden. Ook op draad, bijvoorbeeld in bruidswerk), is de houdbaarheid minder.
  Cyclamen mogen wel in de koelcel bewaard worden, maar niet onder de 7 graden Celsius.

   

  FloraPodium, 13 oktober 2022

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube