Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  'Wedding & Events'

  Inspiratie Pagina

  Op deze pagina geven wij u steeds een klein inkijkje in de wereld van de Wedding en Events bloemen. Dit kan op verschillende manieren; een bijzonder product waarvan we vinden dat deze bijzonder geschikt is voor evenementen, maar ook wetenswaardigheidjes en nieuwtjes, en vooral ook foto’s van bloemenarrangementen en decoraties ter inspiratie. Heeft u iets bijzonders gezien of gemaakt en wilt u het met ons delen? Stuur dan uw foto’s naar:

  info@florapodium.com.

  Image
  Image

  Alstroemeria

  Tesselaar Alstroemeria

  Alstroemeria, ook wel Inca Lelie genoemd, is een ontzettend dankbare en populaire bloem. Van oorsprong komt zij uit het Andes gebergte. Ze werd ontdekt door de Zweedse onderzoeker Alströmer, waar zij haar naam aan te danken heeft. Het FloraPodium was uitgenodigd door Tesselaar Alstroemeria, om eens een bezoekje te brengen aan hun bedrijf. We kregen een ontzettend leuke rondleiding van Karolien Tesselaar, die samen met haar man Rick het bedrijf runt.

   

  Tesselaar Alstroemeria

  Het telen van bloemen heeft Rick van zijn vader meekregen. In 1989 hebben Rick’s ouders zich in Luttelgeest gesetteld. Van 2 hectare is het bedrijf intussen uitgegroeid naar 10 hectare.

  Tesselaar Alstroemeria staat bekend om hun duurzaamheid en veelzijdigheid. Jaarrond worden er Alstroemeria’s geteeld in allerlei kleuren, drieëntwintig soorten in diverse sorteringen. Op deze manier kunnen ze alle delen van de markt leveren, van maatwerk tot aan groothandel, bloemist en retail.

   

  Alstroemeria

  De alstroemeria is een ontzettend dankbare bloem. Ze is ontzettend sterk en lang houdbaar en je kunt  haar ook heel veelzijdig inzetten. Ze zijn prachtig in een boeket of bruidswerk, maar ook als monobos op de vaas is ze een echte eyecatcher. Alstroemeria’s komen elke dag een beetje meer open, elk bloemetje is een schoonheid op zichzelf. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe mooier ze wordt.

   

  This image for Image Layouts addon

  'Estee'

  Alstroemeria Estee heeft een prachtige zalmkleurige bloem met een lief geel hartje. Ze is sterk, houdbaar en past heel goed in bruidswerk of een romantisch boeket.

  This image for Image Layouts addon

  'Rome'

  Alstroemeria Estee heeft een prachtige zalmkleurige bloem met een lief geel hartje. Ze is sterk, houdbaar en past heel goed in bruidswerk of een romantisch boeket.

  This image for Image Layouts addon

  'Elegance'

  Alstroemeria Elegance is een bloem met een verrassingseffect. In de knop lijkt het een witte bloem met een rood randje, maar zodra ze openkomt heeft ze een hele mooie roze kleur, met een heel intens hart. In een boeket is ze een echte eyecatcher, maar als monobos op de vaas is ze ook echt fantastisch. Eén steel is al een boeket op zich.

  Teelt

  De Alstroemeria komt als klein plantje van de veredelaar op de kwekerij. Ongeveer zeven weken na het planten kunnen de eerste stelen geplukt worden. Alstroemeria is een vaste plant en kan heel oud worden. Toch kiezen Rick en Karolien ervoor om na zeven jaar het gewas te rooien. Na een jaar of 3 stabiliseert de dikte van de steel en het aantal takken wat per m2 geplukt wordt. De eerste jaren is een nieuw gewas dus goed voor afzet in het topsegment.

  Alstroemeria’s groeien op een wortelstok, een rizoom genoemd. Deze wortels groeien horizontaal onder de grond. Uit deze ondergrondse wortels groeien nieuwe takken, die rechtop uit de grond komen. Er groeien niet alleen takken mét bloem uit de grond, ook takken zonder knoppen. Een aantal van deze takken wordt verwijderd, zodat er meer licht in het gewas komt. Er moet wel goed opgelet worden dat er niet te veel weggehaald wordt, dan schiet de plant in de stress en geeft het gewas geen nieuwe bloemen.

   

  Duurzaamheid

  De Alstroemeria is van zichzelf al een duurzaam gewas om te telen. Ze heeft ongeveer 16 uur per dag licht nodig en een temperatuur van 18 graden Celsius. Rick en Karolien zijn heel vooruitstrevend als het om duurzaamheid gaat. Ze telen bijna geheel biologisch (95%) en Karolien is heel actief in allerlei projecten in de glastuinbouw om met elkaar steeds milieuvriendelijker te kunnen telen. De hoezen die gebruikt worden zijn van gerecycled plastic.
  Tesselaar Alstroemeria is MPS GAP, MPS A en SQ gecertificeerd, daarnaast berekenen ze al zes jaar hun milieu footprint.
  Ook heeft Alstroemeria Tesselaar een heel groot maatschappelijk draagvlak. Ze werken met veel vaste werknemers, goede arbeidsomstandigheden zijn ontzettend belangrijk en ze proberen hun personeel te helpen met huisvesting en sociale omstandigheden.

   

  alstroemeria-luttelgeest-web-deel-2-88-van-141.jpg
  alstroemeria-luttelgeest-web-deel-2-114-van-141.jpg
  Image

  Toekomst

  Karolien vertelt dat ze momenteel heel druk bezig zijn met het ontwikkelen van hun eigen kwaliteitslabels. Ze werken met meerdere sorteringen, maar dat is nog niet altijd bekend in de handel. Ze willen deze kwaliteitssorteringen duidelijker in de markt zetten. Daarnaast zijn er plannen om een nieuwe kas te bouwen waar op 2 hectare geheel biologisch geteeld gaat worden. “In de basis zijn we niet anders dan andere Alstroemeria kwekers, maar duurzaam is onze leidraad. Elke keer een stapje beter, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Helemaal volledig biologisch telen is onze stip aan de horizon.”

   

   

  FloraPodium, 24 augustus 2023

  alstroemeria-luttelgeest-web-deel-2-11-van-141.jpg
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube